„VESSZEN EL AZ A NAP”

Képzeljük magunkat Jób helyébe! Megmagyarázhatatlan módon összeomlik az életünk, odalesz minden, amiért megdolgoztunk, minden, amit elértünk, minden, amivel Isten megáldott. Felfoghatatlan az egész. Nem találunk semmi okot rá, sem jót, sem rosszat.

Évekkel ezelőtt egy iskolabusz lesodródott az útról, és a gyerekek közül sokan meghaltak. Az esettel kapcsolatban egy ateista kifejtette, hogy éppen ilyesmire számíthatunk a világban, ami minden értelmet, célt, irányt nélkülöz. Egy ilyen tragédiának semmi értelme nincs, mivelhogy magának a világnak sincs értelme.

Amint az előzőekben tárgyaltuk, ez a válasz nem kielégítő azok számára, akik hisznek Istenben. Jób hűséges követője volt az Úrnak, tehát efféle feleletet ő sem fogadhatott el. Mégis mi a válasz, mi a magyarázat? Jób nem tudott mit mondani. Csak végtelen szomorúság töltötte el, és ágáltak benne az azzal együtt járó kérdések.

Milyen formában adott először hangot Jób a fájdalmának Jób 3:1-10 szakaszában? Hogyan érthetjük meg, amit mondott?

Természetesen az élet Isten ajándéka. Csak azért létezünk, mert Isten megteremtett (ApCsel 17:28; Jel 4:11). A létezésünk kész csoda, amire a modern tudomány sem talál feleletet. A tudósok még abban sem tudnak teljesen közös nevezőre jutni, hogy mi az „élet” definíciója, még kevésbé abban, hogy miként és miért jött létre.

Kétségbeesett pillanatokban ugyan ki nem tűnődött már azon, hogy érdemes-e élni? Most nem az öngyilkosság szomorú eseteiről beszélünk, inkább arról, amikor Jóbhoz hasonlóan talán kívántuk, hogy bárcsak meg se születtünk volna.

Az ókori görögök egyike mondta, hogy a legjobb, ami a halálon kívül az emberrel történhet, ha meg sem születik. Vagyis olyan gyötrelmes lehet az élet, hogy jobban járnánk, ha nem is léteznénk, mert akkor megmenekülnénk a kíntól, ami a bűnbe süllyedt világban elkerülhetetlenül együtt jár az élettel.

Éreztél már hasonlót ahhoz, amit Jób érzett, hogy bárcsak meg se születtél volna? Végül aztán mi történt? Természetesen jobban lettél. Különösen fontos gondolni arra még a legrosszabb pillanatainkban is, hogy van reményünk, van kilátásunk rá, hogy a dolgok jobbra fordulnak!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 4. negyedév

Jób könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: