JÓB FELESÉGE

Valószínűleg ez éppen jó alkalom arra, hogy Jób történetében egy másik áldozatról, a feleségről is szót ejtsünk. Az asszony csak Jób 2:9-10 verseiben jelenik meg, azután eltűnik a történetből és a történelemből. Többet nem hallunk róla. Viszont belegondolva a történtekbe, vajon el tudjuk képzelni, hogy mennyi szívfájdalmon ment át? Az ő tragédiája, a gyermekeié, meg az 1. fejezetben megemlített többi áldozaté jól mutatja a szenvedés egyetemességét. Mindannyian részesei vagyunk a nagy küzdelemnek, egyikünk sem kerülheti el.

Hasonlítsuk össze Jób 2:3 és 9 versét! Melyik kifejezést használta Isten és Jób felesége egyaránt? Mi a jelentősége annak, ahogyan ezt a szót használták?

Nem véletlen egybeesés: mindkét vers említi, hogy Jób „erősen áll az ő feddhetetlenségében”. Ugyanezzel a szóval találkozunk Jób 1:1, 8 verseiben is. A szó azt fejezi ki, hogy „teljes”, „egész”, „becsületes”.

Milyen szomorú, hogy Jób felesége éppen azzal vádolja Jóbot, amiért Isten elismerően szól róla! Bánatában, fájdalmában az asszony pontosan arra ösztökéli Jóbot, amiről Isten kijelenti, hogy Jób nem tesz olyat. Az biztos, hogy nem ítélkezhetünk a nő felett. Mégis milyen tanulság ez mindannyiunk számára, hogy mennyire kell vigyáznunk, nehogy mi magunk okozzuk mások bukását (lásd Lk 17:2)!

Jóbnak milyen komoly bizonyságtételéről olvashatunk Jób 2:10 versében? Lásd még Fil 4:11-13

Itt megmutatkozik Jób hitének őszintesége. Jóban, rosszban egyaránt kész szolgálni az Urat. Viszont különösen érdekes, hogy ezek után Sátán eltűnik a történetből, és nem is jelenik meg többé. A szöveg ugyan külön nem említi, de el tudjuk képzelni csalódását és dühét Jób reakciója láttán. Hiszen gondoljunk csak bele, hogy milyen könnyű préda volt számára Ádám és Éva, mint ahogy annyi más ember! A „mi testvéreink vádlójá”-nak (Jel 12:10, ÚRK) mást kell találnia Jób helyett, akit vádolhat.

Hogyan tanulunk meg hűségesnek maradni Istenhez jóban, rosszban egyaránt?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 4. negyedév

Jób könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: