TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Sok kultúrában ismert a jó és a gonosz harcának fogalma. Ez a gondolat évezredeken át megmaradt, és gyakran mítoszokban jelent meg. A bibliakritika és a modern racionalizmus hatására ma sok keresztény nem fogadja el az ördög és gonosz angyalai létezésének valóságát. Érveik szerint csupán a primitív kultúrák szimbólumai, amelyek az emberi gonoszságot és a természet világában megfigyelhető rossz dolgokat jelképezik. Az adventizmus perspektívájából nézve azonban nehéz elképzelni, hogyan érthetné meg bárki a Bibliát anélkül, hogy elfogadná az ördög és angyalai létének valóságát. Azért nem minden keresztény esett áldozatul a természetfeletti jó és gonosz erők közötti kozmikus küzdelem valóságát tagadó csalásnak. Gregory Boyd, evangéliumi keresztény teológus például hosszasan ír az Isten és Sátán között dúló, korszakokon átívelő (de nem örök) küzdelemről. A God at War (Isten harca) című könyve előszavában a következőt fogalmazza meg, miután néhány bekezdésben Dániel próféta könyve 10. fejezetét magyarázza: „A Biblia elejétől a végéig abból az alapállásból indul ki, hogy léteznek az emberiség és Isten »között« természetfeletti lények, akiknek viselkedése jelentős mértékben befolyásolja az emberi életet úgy jó, mint rossz értelemben. Jelen munkámban amellett érvelek, hogy valóban ez a fogalom áll a bibliai világnézet középpontjában” (Gregory A. Boyd: God at War. (Downer’s Grove, Ill., 1997, InterVarsity Press, 11. o.). Mennyire igaz!

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Soroljunk fel további igehelyeket, amelyek Sátánt és a démoni erőket említik! Mi vész el, ha csupán az emberiség sötét oldalának szimbólumaiként gondolunk rájuk?

2. Niccolo Machiavelli, a XVI. századi firenzei író kijelentette, hogy jobb, ha félnek az uralkodótól alattvalói, mintha szeretnék. Ezzel szemben Ellen G. White ezt írta: „A végtelen Bölcsesség még akkor sem pusztította el Sátánt, amikor már eldöntött tény volt, hogy nem maradhat tovább a mennyben. Mivel Isten csak szeretetből fakadó szolgálatot fogadhat el, teremtményei engedelmességének arra a meggyőződésre kell épülnie, hogy Isten jó és igazságos. Mivel a menny és a többi világ lakói akkor még nem ismerték a bűn jellegét és következményeit, nem látták volna meg Isten igazságos és irgalmas voltát, ha Sátánt elpusztítja. Ha Sátán azonnal megszűnt volna létezni, Istent inkább félelemből szolgálták volna, mint szeretetből” (Ellen G. White: A nagy küzdelem. Budapest, 2013, Advent Kiadó, 428. o.). Miért akarja Isten, hogy szeretetből és ne félelemből szolgáljuk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 4. negyedév

Jób könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: