DORKÁSZ JOPPÉBAN

Mit tett Dorkász Joppéban, amikor felismerte, hogy mi mindenre van szükség a környezetében (ApCsel 9:36-42)? Mire utal a 41. versben ez a megfogalmazás: „a szenteket és az özvegyeket” (RÚF)?

Dorkász tanítvány volt, a tettek embere. „Joppéban pedig volt egy nőtanítvány – név szerint Tábita” (ApCsel 9:36). Vajon el lehet mondani, hogy „[a városodban] vannak tanítványok, név szerint [a gyülekezeted neve], akik sok jót tesznek és alamizsnát osztogatnak”?

A „szentek” keresztény gyülekezeti tagok voltak, az „özvegyek” között pedig olyanok is lehettek, akik nem tartoztak a gyülekezethez. Dorkász valószínűleg mindkét csoportnak segített. Számunkra tehát „Joppé” úgy értendő, hogy a gyülekezeten belül és kívül. A gyülekezeten belüli következetes segítségnyújtásban komoly evangelizációs erő rejlik (lásd ApCsel 2:42-47). Így a gyülekezeten kívülállók ezt mondhatják: „Látod, mennyire szeretik egymást az adventisták, hogy törődnek egymással!”

Mi a közös üzenet Jn 13:34-35 és 15:12 verseiben? Miért fontos ezt követni gyülekezeti, egyházi szinten? Miért lehet időnként mégis nehéz így eljárni?

Amikor azt tervezzük, hogyan legyünk a gyülekezetünkön kívülállók segítségére, meg kell gondolni, hogy milyen megközelítéssel, stílusban haladunk.

Amy Sherman a szolgálat három stílusát mutatja be: 1) A telepes stílus a gyülekezet környezetében való segítségnyújtásra összpontosít. A HIV/AIDS fertőzöttekkel foglalkozó nő a közvetlen környezetét választotta saját „Joppéjául”. 2) A kertész stílus szerint a gyülekezet a közvetlen szomszédságán túl létesít szolgálati kapcsolatokat, és „kertészként” otthona kiterjesztéseként tekint a „kertjére”. Időnként több gyülekezet összefog, hogy együtt működtessenek egy közösségi házat, ami mindegyikük területén kívül esik. Az egyik városban több gyülekezet tart fenn egy egészséges élelmiszereket forgalmazó üzletet, aminek a révén már egy új gyülekezetet alapítottak. 3) A pásztor stílus egy meghatározott célcsoportot igyekszik elérni, nem pedig egy földrajzi területet (forrás: Ronald J. Sider: Churches That Make a Difference: Reaching Your Community with Good News and Good Works. Grand Rapids, Mich., 2002, Baker Books, 146. o.).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 3. negyedév

A gyülekezet és a környezete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: