MÁS VIGASZTALÓ

„Áldott az Isten és a mi Urunk Jézus Krisztusnak Atyja, az irgalmasságnak atyja és minden vigasztalásnak Istene; Aki megvigasztal minket minden nyomorúságunkban, hogy mi is megvigasztalhassunk bármely nyomorúságba esteket azzal a vigasztalással, amellyel Isten vigasztal minket” (2Kor 1:3-4). Pál szavai szerint hogyan segít az általunk átélt szenvedés abban, hogy jobban ki tudjuk mutatni együttérzésünket és képesek legyünk vigasztalni? Mi is tapasztaltuk már, hogy ez mennyire így van?

Krisztus megerősít a szenvedéseink között, mi pedig ezt az erőt továbbadhatjuk másoknak. Amit a saját fájdalmaink között megtanulunk, azzal még jobban segíthetünk a többi szenvedőnek.

Általában a gyülekezeteknek vannak olyan tagjai, akik szenvednek, és olyanok is, akik vigasztalnak. Ez a kombináció átalakíthatja a gyülekezetünket „menedékké”, „menedékvárossá” (lásd 4Mózes 35. fejezet). Mondhatnánk azt is, hogy gyógyulást hozó folyammá (lásd Ez 47:1-12), ami a környéken áthalad.

Az együttérzés, a vigasztalás igazi művészet. Íme néhány gondolat erről:

Légy őszinte! Hallgasd meg a másikat, de te kevesebbet beszélj! Győződj meg róla, hogy a testbeszéded is az együttérzést és a vigasztalást fejezi ki!

A saját személyiségtípusodnak megfelelő módon tanúsíts együttérzést! Vannak, akik csendben együtt sírnak a szenvedővel. Mások nem tudnak sírni, de pl. azzal mutathatják ki együttérzésüket, hogy szerveznek valamit, ami vigaszt nyújt a gyászolónak.

A puszta jelenlét gyakran fontosabb, mint az, hogy bármit mondjunk vagy tegyünk.

Engedjük, hogy ki-ki a maga módján élje meg a fájdalmát!

Ismerjük meg a fájdalom/gyász feldolgozásának folyamatát, amin általában végigmennek az emberek!

Vigyázzunk, nehogy azt mondjuk: „Tudom, hogy érzel.” Megvan az esélye, hogy nem tudjuk.

Időnként szükség van szaktanácsadásra.

Ne mondd, hogy „Imádkozom érted”, ha nem fogod valóban megtenni! Amikor csak lehetséges, imádkozz együtt a szenvedővel, látogasd meg, de ne csak sietve, és mondj neki bátorító bibliai idézeteket!

Szervezz támogató csoportot (amennyiben lehetséges) a gyülekezetben vagy a környéken!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 3. negyedév

A gyülekezet és a környezete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: