TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

A következő szövegekből többet megtudhatunk arról, hogy Jézus tanítása szerint mi a saját szerepünk a környezetben, és mi a gyülekezeté. Mt 7:12; 23:23; 25:31-46; Mk 4:1-34; 6:1-13; Lk 6:36; 11:42; 12:13-21; 14:16-24; 16:13; 18:18-27; 19:1-10; Jn 10:10; 12:8; 17:13-18

Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó, „Legkisebb atyámfiai” c. fejezet, 543-547. o.

„Amennyiben a gyülekezet nem a világ világossága, akkor sötétség” (Ellen G. White cikke, The Signs of the Times. 1893. szept. 11.). Súlya van ennek a gondolatnak! Jézus szavaira emlékeztet: „Aki velem nincsen, ellenem van; és aki velem nem gyűjt, tékozol” (Mt 12:30). Jézus egyértelműen fogalmaz: a nagy küzdelemben nincs köztes terület. Vagy Krisztus oldalán állunk, vagy az ördögén. Aki nagy világosságot kapott, de semmit nem kezd vele, az valójában a világosság ellen dolgozik. Isten elhívott a világ világosságául. Ha nem világítunk, akkor sötétségben vagyunk. A következő igének ugyan más a közvetlen szövegkörnyezete, de az elv ugyanaz: „Ha azért a benned lévő világosság sötétség: mekkora akkor a sötétség” (Mt 6:23)?! Az eddigieket talán így foglalhatjuk össze a legjobban: „És valakinek sokat adtak, sokat követelnek tőle; és akire sokat bíztak, többet kívánnak tőle” (Lk 12:48).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Beszéljünk arról, hogyan lehet úgy forgolódni a világban, hogy Jézushoz vezethessük az embereket! Hogyan lehet megtartani a helyes egyensúlyt ezen a téren?

2. Amikor bekapcsolódunk a környezetünk dolgaiba, gyakran felvetődik a politika kérdése, hiszen politikai csatározások folynak sok olyan terület körül, ahol segíteni szeretnénk: szegények, oktatás, egészségügy stb. Hogyan lehetünk elég elővigyázatosak, nehogy a politikai szimpátia salakja rakódjon arra, amit tenni szeretnénk? Bizonyos mértékig elkerülhetetlen a politikai élettel való kapcsolat, tehát hogyan viselkedjünk, hogy a lehető legnagyobb mértékben kimaradjunk a politikai küzdelmekből?

3. Ezzel együtt vannak olyan helyzetek, amelyek miatt képviseltetnünk kell magunkat a politikai arénában, ha szolgálni kívánunk a környezetünknek? Ha igen, melyek azok a területek? Hogyan léphetünk fel ezekben a kérdésekben anélkül, hogy engedményeket tennénk az evangéliumi misszióparancs tekintetében?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 3. negyedév

A gyülekezet és a környezete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: