TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Előtted az élet. Nevelés. Budapest, 1992, Advent Kiadó, „Fegyelmezés” c. fejezetből, 284-288. o.

Nehéz ma, a mi szemszögünkből, a mélyen bűnbe süllyedt világból nézve elképzelni, hogy mi mindent veszítettünk el a bűneset miatt. Csak a kegyetlen világot ismerjük, és ha nem lenne Isten Igéje, ami bemutatja a kezdeteket, a világét és a bűn, a halál, meg a gonoszság eredetét, akkor ezt egyszerűen természetesnek, az élet részének vennénk. Viszont a bűneset története rávilágít, hogy mindennek nem kellett volna így lennie. Mózes első könyvéből megtudjuk, hogy Ádámnak és Évának uralkodnia kellett volna a földön, viszont közvetlenül a bűneset után a világgal való kapcsolatuk hirtelen megváltozott, mivel ők maguk megváltoztak, mint ahogy a fizikai világ is. Hirtelen odalett addigi uralmuk, a következmények pedig gigászi méretűre nőttek. „A tövis és a bogáncs (1Móz 3:17-18), az özönvíz után megváltozott körülmények (1Móz 7:12), a sivatag és a pusztaság, a föld sóvárgó várakozása a szabadításra (Róm 8:19-22) olyan bibliai képek, amelyek érzékeltetik a bűn hatását a világban” (Handbook of Seventh-day Adventist Theology. Hagerstown, Md., Review and Herald Publishing Association, 12. köt., 254. o.). Hálásak lehetünk a megváltási tervért, amely által Isten visszaad mindent, ami elveszett, és ami a múltnál és jelennél összehasonlíthatatlanul jobb jövő ígéretét kínálja fel!

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. A következő igehelyek közvetlen szövegösszefüggése a szó szoros értelmében nem kapcsolódik a környezetvédelem témakörének mai értelmezéséhez. Viszont milyen elveket találunk bennük arra vonatkozóan, hogy miért kell jó sáfárként vigyáznunk földünkre? 2Móz 23:10-12; 5Móz 11:11-12; 20:19-20

2. Hogyan dönthető el, hogy mikor lépi át valaki a természetvédelem (jó sáfárság) és a természet bálványozása közötti határvonalat?

3. Gondoljunk a természetre mostani állapotában! Inkább barát vagy ellenség? Mivel indokolhatjuk a válaszunkat?

4. Beszélgessünk még a vasárnapi rész végén feltett kérdésről, az emberi élet értelméről és céljáról! Mit felelnénk, ha valaki ezt a kérdést szegezné nekünk? Mennyiben kell különböznie a válaszunknak egy olyan emberétől, aki nem hisz Istenben, sem a megváltásban?

5. Hogyan állíthatjuk vissza az uralom szó eredeti jelentését? Miért volt kezdetben jó az uralom? Hogyan gyakorolható ma is pozitív módon?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 3. negyedév

A gyülekezet és a környezete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: