Aki „jó dolgot cselekedett”

A mostani tanulmánnyal Jézus utolsó földi napjaihoz érkezünk. Még el kell jutnia a keresztig, fel kell támadnia és meg kell mutatnia magát a maga teljességében a világ megfeszített és feltámadt Megváltójaként. Azonban, bármennyire szerették kortárs követői Jézust, akármennyire becsülték is, még nagyon sok mindent kellett megtanulniuk arról, ki is Ő valójában és mit fog tenni értük. Visszatekintve, a Biblia egészének, benne Pál meghatározó magyarázatainak az ismeretében a felkent Jézusról, mi már sokkal többet tudunk arról, mit tett Jézus értünk, mint azok, akiknek az idejében mindez történt.

Mindezek ismeretében olvassuk el Mt 26:1-16 verseit! Mi a jelentősége a drága ajándéknak? Mit kellene megtanulnunk belőle magunkra nézve a Jézus és köztünk lévő kapcsolatról?

Figyeljük meg, miként helyezi Máté Jézus fejének megkenését (ami valószínűleg a dicsőséges bevonulás előtt történt) a megöléséhez vezető, egyre kiteljesedő cselekménysorozatba. Miközben népéből egyesek azt tervezgették, hogyan ártsanak neki, ez az asszony, akinek egy „alabástromtartóban drága olaja” (7. vers, RÚF) volt, határtalan szeretetét és imádatát árasztotta rá.

Amíg a tanítványok bosszankodtak, hogy mire volt jó ez a pazarlás, Jézus elmondta: az asszony jó dolgot tett. Bár túlságosan nagyvonalúnak látszódhat egy külső szemlélő előtt, tettével az asszony valójában Krisztus iránti érzéseinek a mélységét mutatta be. Miközben valószínűleg semmit sem tudott arról, ami bekövetkezik, és mindez mit jelent a világ számára, eleget értett meg ahhoz, hogy tudja, sokat köszönhet Jézusnak; ezért sokat is akart visszaadni. Még az is lehet, hogy hallotta a szavakat: „Akinek sokat adtak, attól sokat kívánnak” (Lk 12:48, RÚF). Mindeközben a tanítványok, akik egyértelműen sokkal többet láttak Jézus cselekedeteiből, mint ez az asszony, teljesen félreétették a történteket. „A balzsam az adományozó túlcsorduló szívének jelképe volt. Külső kiábrázolása annak a szeretetnek, amelyet addig tápláltak a mennyei patakok, amíg túl nem csordult. És Mária cselekedete, amit a tanítványok pazarlásnak mondtak, ezerszer megismétli önmagát mások fogékony szívében” (Ellen G. White megjegyzése, The SDA Bible Commentary. 5. köt., 1101. o.).

Mi a helyes válasz arra, amit Jézus értünk tett? Mit kellene mondania erről ennek a történetnek? Felhasználva szabad akaratunkat, milyen „jó dolgot cselekedhetünk” Jézusért, válaszként arra, amit kaptunk tőle?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: