A végidők jelei

Miután Jézus megdorgálta Izrael vezetőit, akik megtagadták Őt, János érdekes kérést jegyez le Jn 12:20-26 szakaszában. Krisztusnak hírt vittek néhány pogányról, akik azt mondták: „Jézust szeretnénk látni” (21. vers, RÚF). Ezek a görögök először Jézushoz hűségesek zsidóknak mondták el a kérésüket. Nem sokkal később hasonló dolog történt, csak jóval nagyobb léptékben: miközben néhány zsidó megtagadja majd, mások az Ige elsődleges eszközeivé válnak, akik által sok pogány jut el az istenismeretre. Különös, hogy a kérést közvetlenül azután fogalmazták meg, miután Jézus közölte a vezetőkkel: a házuk elhagyatottá válik. Az ó nemsokára átadja helyét az újnak, annak, ami mindig is Isten szándéka volt: a pogányok megváltásának, együtt a zsidókkal.

Mt 24:1-14 szakaszában milyen képet rajzol fel Jézus úgy a hűséges hívőkre, mint általában a világra vonatkozóan?

Jézus az itt leírtakat a neki feltett kérdésre válaszként fogalmazta meg, hogy mi lesz a jele a második eljövetelének és a világ végének. „Tanítványainak adott válaszában Jézus nem választotta el egymástól Jeruzsálem pusztulását eljövetelének nagy napjától. E két eseménynek a leírását összevegyítette. Igen, ha Jézus úgy tárta volna fel tanítványai előtt az eljövendő eseményeket, ahogy azokat Ő látta, akkor bizony tanítványai nem tudták volna elhordozni a látványt. Irántuk való irgalmában a két nagy valóságos időszak leírását egybeolvasztotta, és hagyta, hogy a tanítványok maguk jöjjenek rá értelmére… Jézus ezt az egész magyarázatot nemcsak a tanítványai számára adta, hanem azok számára is, akiknek majd a föld történelmének ebben az utolsó időszakában kell élniük” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1990, Advent Kiadó, 531-532. o.).

Egy dolog egészen világos Jézus válaszában: azok az események, amelyek az eljöveteléhez vezetnek, közel sem kellemesek. Jézus mondandója nem utópisztikus, nem beszél ezeréves békebirodalomról a földön. Háború, árulás, természeti katasztrófák, az egyház üldözése, hamis krisztusok és még hamisabb testvérek szerepelnek felsorolásában. A legpozitívabb dolog, amit megemlít itt, hogy „Isten országának ezt az evangéliumát pedig hirdetik majd az egész világon” (Mt 24:14, RÚF).

Mt 24:13 versében Jézus kijelenti: „aki mindvégig kitart, az üdvözül” (RÚF). Mit tehetünk azért, hogy lelkileg erősek maradjunk a próbák között, amelyek könnyen elcsüggeszthetnének vagy feladásra késztethetnének? Láttuk, hogy másokkal már megtörtént mindez. Miért nem áltathatjuk magunkat azzal, hogy mi védettséget élvezünk ezek ellen?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: