A lélek bálványai

Olvassuk el Mt 19:16-30 verseit! Hogyan kapcsolódik ez a történet az új szövetség idejében élő keresztények életéhez? Mit tanulhatunk belőle?

Habár nem túl sokat mond el a történet erről az emberről, néhány fontos pontot érdemes kiemelni. Gazdag főember volt (lásd Lk 18:18), és nyilvánvalóan lelkiismeretes követője Isten törvényének. Az is látszik, hogy érezte: valami hiányzik az életéből. Kicsit emlékeztet az esete Luther Márton történetére, aki kívülről jámbor szerzetesnek tűnt, belülről azonban elégedetlen volt a lelki életével és küzdött az üdvbizonyosságért. Mindketten lelki űrt éreztek és azt, hogy külsőséges cselekedeteik által Isten ezt a hiányt nem fogja tudni betölteni. „Ez a főember nagyra becsülte saját igazságosságát. Azt nem feltételezte, hogy neki bármi fogyatkozása volna, mégsem volt egészen elégedett magával. Szükségét érezte valaminek, amivel nem rendelkezett. Nem tudná Jézus őt is megáldani, ahogyan a kisgyermekeket is megáldotta, és ezzel kielégíteni lelki szükségletét” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1990, Advent Kiadó, 436. o.)?

Néhányan azzal érvelnek, hogy a történetben Jézus tanítása szerint a saját jó cselekedeteink által kapunk örök életet, mivelhogy Mt 19:17 versében Jézus ezt mondta: „Ha pedig be akarsz menni az életre, tartsd meg a parancsolatokat” (RÚF)! Ha csupán ez az egyetlen igehely létezne a témában, helyes lenne az érvelés. Csakhogy túl sok egyéb szöveget ismerünk, különösen Páltól, amelyek arról szólnak, hogy a törvény cselekedetei nem mentenek meg bennünket, inkább rávilágítanak: szükségünk van a megváltásra (lásd Róm 3:28; 7:7; Gal 3:21-22). Jézusnak el kellett vezetnie ezt az embert odáig, hogy belássa, nagyobb dolgokra van szüksége annál, mint amit a cselekedetei által elérhet. Ha elég lenne a törvény cselekvése, akkor ennek az embernek már örök élete lenne, hiszen lelkiismeretesen betartotta azt.

Az evangéliumnak el kell hatolnia a szívig, majd tovább, egészen a szív bálványaiig, tudatosítva, hogy bármibe is kapaszkodunk, az akadálya az Isten és közöttünk lévő kapcsolatnak, tehát el kell tűnnie. A férfi esetében ilyen akadály volt a pénz. Jézus meg is jegyezte, milyen nehéz a gazdagoknak üdvösségre jutni. Majd röviddel ezután Lukács elmondott egy szép történetet arról, hogyan lehetséges ez mégis.

Ha a gazdag ember helyében lennénk, és ugyanezt a kérdést tennénk fel Jézusnak, vajon mit mondana nekünk? Gondolkozzunk el azon, hogy mi minden következik a válaszunkból!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: