Bátorítás a mennyből

Olvassuk el Mt 17:1-9 verseit! Mi történt itt, továbbá miért volt ez fontos Jézusnak és a tanítványoknak?

Jézust „egykor a menny szeretete és közössége övezte, de az általa teremtett világban magányos volt. Most a menny elküldte követeit Jézushoz, nem angyalokat, hanem embereket, akik elszenvedtek fájdalmat, bánatot, és együtt tudtak érezni a Megváltóval földi életének próbájában. Mózes és Illés Krisztus munkatársai voltak. Vele együtt sóvárogtak az emberiség megváltásáért… Isten ezeket az embereket választotta az összes, trónját körülvevő angyal felett, hogy beszéljenek Jézussal szenvedéseinek körülményeiről, s vigasztalják, biztosítsák a menny együttérzéséről. A világ reménye, minden emberi lény üdvössége volt beszélgetésük lényege” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1990, Advent Kiadó, 358. o.).

Milyen lenyűgöző, hogy emberként Jézus, az Isten Fia ezek által az emberek által kapott vigasztalást és bátorítást, akik maguk is tudják, milyen osztozni a szenvedésben és csüggedésben. Lukács feljegyzi, hogy „dicsőségben megjelenve, élete végéről beszéltek, amelynek Jeruzsálemben kell beteljesednie” (Lk 9:31, RÚF). Az itt használt „beteljesedni” szó fordítható úgy is, hogy „betölteni”. Ebből egyértelműen következik, hogy az emberiség megmentéséhez Jézus halála elkerülhetetlen volt. Nem csodálkozhatunk, hogy a menny szükségesnek látta a Megváltó bátorítását, akinek ilyen teher nyomta a vállát. Másrészt azon túl, amit addig hallottak és láttak, Péternek, Jakabnak és Jánosnak még több oka lett, hogy higgyenek benne. A felhőből hallatszó hang is egészen biztosan bátorító lehetett, miután legyőzték kezdeti félelmüket. Sok mindent elárul a helyzetről, amikor „Jézus odament, megérintette őket, és így szólt hozzájuk: „Keljetek fel, és ne féljetek” (Mt 17:7, RÚF)! Még akkor is, annak tudatában, hogy mi várt rá, Jézus vigasztalta és bátorította a tanítványait.

Nem számít, kik vagyunk, milyen erős a hitünk és az elkötelezettségünk, időnként mindannyiunknak szüksége van bátorításra. Ez azt is jelenti, hogy egy ismerősünk éppen támogatásra szorul. Kit ismersz, akinek most a te megerősítésedre lenne szüksége?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: