Sátánnak nevezett Péter

Olvassuk el Mt 16:21-23 verseit! Miért lett Jézus hirtelen olyan kemény Péterhez?

Nem az volt a probléma, hogy Péter védeni szerette volna Jézust, inkább irányítani próbálta. Ebben a pillanatban már nem Jézus követője volt; tulajdonképpen azt mondta neki, hogy kövesse őt. Jézus erre reagált így: „Távozz tőlem, Sátán” (23. vers) – ugyanis, amiképpen Sátán a megkísértés pusztájában, ekkor Péter is a misszióját akadályozta. Mk 8:33 megjegyzi, hogy Jézus megfordult és a tanítványaira nézett. Megmenteni jött őket, és nem azért, hogy egyéb kísértéseknek is ki legyen téve, különösen nem a tanítványok részéről, függetlenül attól, mennyire jó szándékú, amit az illető éppen akart. Simon Péter, amennyire csak tehette, igyekezett irányítása alá vonni a dolgokat, beleértve Jézus tetteit is. Ebben az értelemben nem különbözött egy másik tanítványtól, Júdástól, aki megpróbálta vezetni Jézust, hogy az általa kigondolt terveket hajtsa végre, amelyeket szerinte egy messiásnak tenni kellett volna. Júdással ellentétben azonban Péter mélyen megbánta, amit tett, hajlandó volt elfogadni a fegyelmezést és a bűnbocsánatot.

Olvassuk el Mt 16:24-27 verseit! „Mert aki meg akarja tartani az ő életét, elveszti azt; aki pedig elveszti az ő életét énérettem, megtalálja azt” (25. vers). Mire gondolt Jézus, amikor ezt mondta?

Kultúránk azt tanítja, hogy kövessük az álmainkat és áldozzunk fel mindent azért, amit akarunk. Azonban Jézus éppen ennek az ellenkezőjére hív: adjuk fel az álmainkat és bízzuk azokat Őrá. Péter és a többi tanítvány fokozatosan megtanulta, mit is jelent az igaz hit. Az igaz hit nem a vágyott dolgok izgató élvezete, amelyeket többnyire akarnánk. Az igaz hit annak a fájdalmas tapasztalata, hogy elengedjük azokat a dolgokat, amelyekre leginkább vágyunk. Amikor elengedjük az álmainkat, „elveszítjük az életünket”, ugyanakkor megtaláljuk azt!

Mit kellett már elveszítenünk Jézus követéséért? Mennyire tűnnek fontosnak ezek a dolgok most, visszatekintve, amelyek akkor olyan lényegesnek tűntek?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: