„ezen a kősziklán”

Közvetlenül Péter jelentős hitvallomása után, amelyben kijelentette: „te vagy a Krisztus, az élő Istennek Fia”, Jézus mondott valamit neki.

Olvassuk el Mt 16:17-20 verseit! Mit mondott Jézus Péternek, és hogyan kell ezt érteni?

Az „ezen a kősziklán” kifejezés vitatottá vált a kereszténységben. Katolikus értelmezés szerint a „szikla” magát Pétert jelenti, amivel amellett érvelnek, hogy Péter volt az első pápa. A protestánsok azonban – jó okkal – elutasítják ezt az érvelést. A bibliai bizonyítékok egyértelműen azt támasztják alá, hogy nem Péter, hanem Krisztus a Kőszikla. Először is, a szikla képével Péter több helyen Jézusra és nem önmagára utal (lásd ApCsel 4:8-12; 1Pt 2:4-8). Másodsorban, a szikla mint jelkép az egész Bibliában Istenre és Krisztusra vonatkozik; szemben az emberrel, aki gyenge és megbízhatatlan. „Mert ő tudja a mi formáltatásunkat; megemlékezik róla, hogy por vagyunk” (Zsolt 103:14). „Ne bízzatok a fejedelmekben, emberek fiában, aki meg nem menthet” (Zsolt 146:3)! Amiképpen János is írja Jézusról: „És mivelhogy nem szorult rá, hogy valaki bizonyságot tegyen az emberről; mert magától is tudta, mi volt az emberben” (Jn 2:25). Azaz Ő is pontosan tudta, mi van Péterben (Mt 26:34).

Mit mondanak a következő szövegek arról, hogy ki az igazi Kőszikla, akire, mint alapra felépült az egyház (Mt 7:24-25; 1Kor 10:4; Ef 2:20)?

„Milyen gyöngének tűnt az egyház, mikor Jézus ezeket a szavakat kijelentette! Maroknyi volt a hívők csapata, akik ellen az ördögök meg a gonosz lelkek minden hatalma irányult – Krisztus követőinek mégsem kellett félniük. Erejük Sziklájára építkeztek, senki meg nem dönthette őket” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1990, Advent Kiadó, 349. o.).

Milyen tapasztalataid vannak az ember esendőségével és gyengeségével kapcsolatban? Hogyan használhatod ezeket arra, hogy egyedül a Sziklában láss támaszt az életben?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: