A pogányok Istene

Olvassuk el és vessük egymással össze Mt 15:29-39 és 14:13-21 verseit! Miben hasonlít és miben különbözik a két történet?

Többeknek fel sem tűnik, hogy az evangéliumokban két történet is szerepel, amelyben Jézus a sokaságot táplálja: először a zsidókat, majd a pogányokat. Mindkét esetben „szánalmat” váltottak ki Jézusból az emberek. Lenyűgöző a jelenet, amint pogányok ezrei özönlenek a fiatal Mesterhez, hogy tanítsa, szeresse őket és adjon nekik enni. Ma, visszatekintve, már az evangélium egyetemességének ismeretében (elvégre a legtöbben, akik ezt az anyagot olvassák, nem zsidók), könnyen elkerüli a figyelmünket, mennyire hihetetlen és váratlan volt mindaz, ami ott történt, mind a zsidók, mind a pogányok számára. Vitathatatlan, hogy Jézus mindenkit kimozdított a komfortzónájából.

Éppen ez volt Isten terve: a földről minden embert magához vonzani. A következő szöveg kezdő sorai is ezt az igazságot bizonyítják: „Nem olyanok vagytok-é ti előttem, oh Izráel fiai, mint a Kusiták fiai?! ...Nem én hoztam-é ki Izráelt Egyiptom földéről, és a Filiszteusokat Kaftorból, és a Siriabelieket Kirből” (Ám 9:7)?! Miről beszél itt Isten? Nemcsak Izrael dolgai érdeklik, hanem minden emberrel törődik? Még a filiszteusok is érdeklik? Ha figyelemmel olvassuk az Ótestamentumot, újra és újra találkozhatunk ezzel az igazsággal, habár mindez olyannyira háttérbe szorult az évszázadok alatt, hogy mire az Újszövetség egyháza létrejött, a korai hívek sokaságának újra meg kellett tanulnia ezt az alapvető bibliai igazságot.

Olvassuk el Róm 4:1-12 verseit! Miként jelenik meg ezekben az igékben az evangélium és annak egyetemessége?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: