Krisztus könnyű igája

Mt 11:20-27 részében Jézus erős feddést mond néhány galileai városra, amelyek elutasították a szolgálatát. A dorgálást és az ítéletre való figyelmeztetést az teszi igazán félelmetessé, hogy ezeknek a városoknak komoly lehetőségük volt megismerni az igazságot. Jézus maga az Igazság (Jn 14:6), Ő jelent meg testben az ott lakók között. Azonban az sem volt elég, pedig sok csodát tett ezeken a helyeken (Mt 11:20); ők mégis megtagadták a megtérést. Bizonyára, mondta Jézus, ha „Sodomában történtek volna azok a csodák” (Mt 11:23, ÚRK), amelyek Kapernaumban estek meg, a város „mind e mai napig megmaradt volna” (uo.). Más szóval, ők rosszabbak voltak a sodomaiaknál.

Rögtön ezután, a 25-27. versekben Jézus imádkozik az Atyához, hálát ad neki és szól a kettőjük közötti szoros kapcsolatról. Kijelenti azt is, hogy mindent, amije van, az Atyától kapott, ezzel rámutatva arra, miért olyan tragikus az, hogy ezek a városok elutasították Őt.

Olvassuk el Mt 11:28-30 verseit! Mit mond itt Jézus? Miért éppen itt mondja ezt, pontosan az előzőek után?

Miután elítéli a hitetlenséget és megerősíti Atyjához való közelségét, Jézus felajánlja mindenkinek, aki megfáradtnak érzi magát, hogy benne találjon nyugalmat. Más szóval, azt mondja az embereknek, hogy ne kövessék el ugyanazt a hibát, amit az Őt elutasítók elkövettek. Neki megvan a hatalma és ereje meg is tenni, amiről beszél, és azt mondja, hogy ha hozzá jövünk, nyugalmat találunk a lelkünknek. Szövegösszefüggésében olvasva a nyugalomban benne foglaltatik a béke, a megváltás bizonyossága és a remény, amit nem kaphatnak meg azok, akik megtagadják Őt. Mire gondol még Jézus, amikor azt mondja, hogy nyugalmat ad nekünk? Talán lustaságra? Hogy semmi nem probléma? Természetesen nem. Jézus nagyon magasra teszi a mércét, láthattuk ezt a Hegyi Beszédben. Azonban nem is arról szól a Jézussal való kapcsolatunk, hogy teljesen kikészüljünk. Amennyiben tanulunk tőle, igyekszünk követni és magunkra venni jellemét, sok küzdelemtől és problémától megszabadulhatunk az életben, nyugalomra lelve. Amint pedig látni fogjuk, ennek a nyugalomnak az egyik kifejezése a szombatünneplés.

Hogyan tapasztalod annak az ígéretnek a teljesedését, amelyet Jézus itt felajánl? Mit jelent az, hogy „szelíd és alázatos szívvel” kell hordanunk a könnyű terhet?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: