A sötétség határai

A Bibliát tanulmányozók korszakokon át küzdöttek Mt 11:12 versével, mivel az Isten országára és az emberekre utaló szavait lehet pozitív és negatív értelemben egyaránt használni. A görög basmati szó jelentheti az „erőteljes előrehaladást” vagy „az erőszaktól való szenvedést” is. Ahogy a biastes kifejezés jelentheti azt, hogy „erőteljes” vagy „igyekvő férfiak”, esetleg „erőszakos férfiak”. Így a vers azt jelenti, hogy Isten szelíd és béketűrő országa erőszaktól szenved, mert erőszakos emberek támadják? Esetleg erővel halad előre pozitív értelemben, és az azt megragadó erős emberek valójában Jézus követői? Lehetséges, hogy Krisztus követői agresszívvé váljanak, sőt erővel keresik Isten országát?

Olvassuk el a következő verseket! Mit mondanak, ami némi fényt vethet az előbbiekben felvetett kérdésre?

Mik 2:13

Mt 10:34

Jel 5:5

Némelyek szerint úgy kapjuk meg Mt 11:12 versének legvalószínűbb jelentését, ha a biadzomai szó leggyakoribb értelmét vesszük (ami tipikusan pozitív), és ugyanígy teszünk a biastes kérdésében is (ami pedig tipikusan negatív). Ebben az esetben a következő fordítást kapjuk: a mennyek országa erővel halad előre, „szent hatalommal és hatalmas energiával, visszaszorítva a sötétség határait”; és eközben „telhetetlen és erőszakos emberek próbálják prédájukká tenni” (D. A. Carson: The Expositor’s Bible Commentary With the New International Version: Matthew. Grand Rapids, 1995, Zondervan, 266-267. o.).

Máté evangéliuma egészét figyelembe véve ez az értelmezés tűnik helyesnek. Ez a fordítás ugyanakkor megragadja a teljes képet is, a világosság és a sötétség harcát, amely Krisztus és Sátán között zajlik, a témát, amely végigvonul az egész Biblián, noha csak az Újszövetség fejezi ki világosan. Valóban háború dúl, látható és láthatatlan, amelynek mindannyian részesei vagyunk, az egyik vagy a másik oldalra állunk, naponta tapasztaljuk, függetlenül attól, mennyit értünk vagy nem értünk abból, ami ténylegesen történik. Ilyen az élet a nagy küzdelemben.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: