További tanulmányozásra:

Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1990, Advent Kiadó, „Megtisztíthatsz engem” című fejezet, 210-219. o.

Van egy német mondás: „Einmal ist keinmal.” Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Ami egyszer esik meg, az meg sem esik. A kifejezés egy idióma, és arra utal, hogy ami csak egyszer történt meg, az mintha nem is lett volna. Függetlenül attól, hogy egyetértünk-e a mondással vagy sem, gondoljuk át a csütörtöki tanulmányban leírtak fényében! Jézus ezt mondja az embernek, aki csak az apja temetése után akarta volna követni Őt: „Kövess engem, és hagyd a halottakra, hogy eltemessék a halottaikat” (Mt 8:22, ÚRK)! Miért mondta halottnak az élőt? Aszerint, hogy „Einmail ist keinmal”, vagyis, ami csak egyszer történik, az mintha meg se történt volna, csupán egyszer élni a földön, az élet örök folytatása nélkül olyan, mintha meg sem születtél volna, mintha halott lennél (lásd Jn 3:18). Világi gondolkodók, akik nem hisznek az örök életben, keseregnek az élet hiábavalósága miatt, hogy csak egyszer élünk, ráadásul meglehetősen rövid ideig, majd értelmetlenül örökre elmúlunk. Mi értelme lehetne az egésznek, kérdezik, ha e rövidke idő után örökre megszűnünk létezni, a feledés homályába veszünk? Nem csoda, hogy Jézus pont ezt mondta. Szerette volna megmutatni a férfinak, hogy a valóság jóval több annál, amit ez a világ kínál.

Beszélgessünk róla!

1. Az előbbiek fényében olvassuk el újra a történetet Máté evangéliumából, amelyben Jézus válaszol az apja temetésére hivatkozó férfinak! Ezek szerint mennyire életbevágó, hogy soha ne veszítsük szem elől a teljes, nagy képet (és amikor nagyot mondunk, valóban nagyot értünk rajta)? Hogyan segít a teológiánk pontosabban látni a kép valós nagyságát?

2. Nem mindig tudjuk, akar-e Isten fizikai gyógyulást adni számunkra, abban azonban biztosak lehetünk, hogy lelki gyógyulásunkat mindig kívánja. Hogyan kellene ennek befolyásolnia az imaéletünket?

3. Mely dolgok a legfontosabbak a számodra? Írj össze egy listát ezekről, és hozd el az osztályba! Mit tanulhatunk meg ezekből egymásról, kinek mik a legfontosabb dolgok az életében? Mire mutat rá a fontossági sorrendünk bennünk, ahogy a világról, Istenről és egymásról gondolkodunk? Mennyiben különbözne a listánk egy olyan listától, amelyet ateisták állítanak össze?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: