Alapelvek és normák

Olvassuk át a Hegyi Beszédet Máté 5–7. fejezetében! Foglaljuk össze, hogy melyek a legfontosabb benyomások, amelyek olvasás közben értek!

„Feltételezhetően nem volt még egy olyan vallási értekezés az emberiség történelme során, amely annyi figyelmet kapott volna, mint amennyit a Hegyi Beszédnek szenteltek. Filozófusok és más aktivisták, mindenféle, nem keresztény nézőpontból – akik ugyanakkor megtagadták Jézus követését –, fejezték ki csodálatukat a jézusi etika iránt. A XX. században Mahatma Gandhi volt a Hegyi Beszéd leghíresebb nem keresztény híve” (Craig L. Blomberg: The New American Commentary: Matthew. Nashville, 1992, B&H Publishing Group, 22. köt., 93-94. o.).

Jézusnak ezt a beszédét igen sokféleképpen próbálták értelmezni. Vannak, akik elérhetetlenül magas morálként tekintenek rá, amely térdre kényszerít bennünket, arra ösztönöz, hogy Jézus igazságosságát igényeljük megváltásunk egyetlen reményeként, mivel mindannyian igen messze vagyunk az isteni elvárásoktól, amelyek megjelennek a prédikációban. Mások a civilizáció etikai elveiről szóló értekezésként látják, amely békére hív. Megint mások társadalmi evangéliumként tekintettek rá, mint egy hívásra, hogy emberi erőfeszítéssel hozzuk el Isten országát a földre.

Bizonyos értelemben mindannyian hozzáteszünk valamit a Hegyi Beszédhez, mivel érzékeny kérdésekben érint meg bennünket; így mindannyian a magunk módján reagálunk a tanítására. Ellen G. White ezt írja: „A Hegyi Beszédben [Jézus] igyekezett a téves nevelés okozta nézeteket eloszlatni, és hallgatóiba a helyes elképzelést ültetni országáról, saját jelleméről… Az általa tanított igazságok nem kevésbé fontosak számunkra, mint a Jézust követő sokaság számára. Nekünk is legalább annyira meg kell tanulnunk Isten országának alapelveit” (Jézus élete. Budapest, 1990, Advent Kiadó, 245. o.).

Így bármi mást is mondjunk róla, a Hegyi Beszéd Isten országának alapelveit fekteti le. Azt fejezi ki, hogy miben leli kedvét Isten mint a menny Uralkodója, és milyennek szeretne látni bennünket mint országának polgárait. Alapvető felhívás, hogy forduljunk el a múlandó világ normáitól és alapelveitől azokért az elvekért és normákért, amelyek az örökkévaló világhoz tartoznak (lásd Dán 7:27).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés

Kapcsolódó bibliai fejezet lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: