A halászok elhívása

„Térjetek meg, mert elközelgetett a mennyeknek országa” (Mt 4:17). Jánoshoz hasonlóan Jézus is a megtérésre hívással kezdte a szolgálatát. Ahogy János, Ő is ismerte az emberiség bukott természetét, és hogy megtérésre, valamint Isten ismeretére van szükségünk. Ezért semmi meglepő nincs abban, hogy az első felhívása (legalábbis ahogy Máténál látjuk) a megtérésre szólít.

Olvassuk el Mt 4:17-22 verseit! Mit mondanak ezek az igék a jézusi elhívásról, ahogy teljes egészében átveszi az irányítást életünk felett?

Itt, az elfelejtett földön, Galileában élt egy kis halászcsapat, amelyet négy ember alkotott; két testvérpár. Nyilvánvalóan szerették Istent, miután közülük volt, aki János követőihez tartozott. Azonban, legnagyobb meglepetésükre Keresztelő János egy másik fiatalemberre irányította a figyelmüket, aki ugyanarról a területről származott, mint ők.

A halászok odamentek a Názáreti Jézushoz, és arra kérték, hadd maradjanak vele (lásd János 1. fejezet). Így működött ez az akkori kultúrában: az emberek odamentek a tanítóhoz, és megkérték, hadd kövessék őt. Viszont a rabbi hozta meg a végső döntést arról, hogy kik lesznek a tanítványai. Amikor pedig egy rabbi kérte valakitől, hogy legyen a tanítványa, az különösen felemelő pillanatnak számított. Sokan úgy tanulták a bibliaórákon, hogy amikor Jézus elhívta a tanítványokat a Galileai-tónál, ez volt az első találkozásuk alkalma a Mesterrel. János evangéliuma 1-5. fejezeteiből azonban tudjuk, hogy ezek az emberek már korábban közel egy évet töltöttek vele, legalább részidőben.

„Jézus tanulatlan halászokat választott, akiket nem neveltek koruk hagyományai és téves szokásai szerint. Veleszületett képességekkel megáldott férfiak voltak, alázatosak és taníthatóak – olyanok, akiket kiképezhetett a munkára. Az élet megszokott útjain sokan türelmesen újra és újra elvégzik napi munkájukat, s nem is tudják, hogy olyan erő birtokában vannak, amely, ha felhasználnák, egy szintre emelné őket a világ legbecsületesebb embereivel. Egy hozzáértő kéz érintése szükséges ezen alvó tehetségek felébresztéséhez. Ilyen embereket hívott el Jézus munkatársaiul, akiknek abban a kiváltságban volt részük, hogy kapcsolatban lehettek vele” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1990, Advent Kiadó, 199. o.).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: