Zebulon és Naftali földje

Mt 4:12 verse beszél János börtönbe vétéséről, a szolgálatának végéről. Jézus szolgálata tulajdonképpen ezen a ponton indul el „hivatalosan”. A szöveg nem magyarázza el, miért így történt mindez, csupán deklarálja az eseményt: amikor Jézus ezt meghallotta, visszatért Galileába (lásd Mk 1:14-16; Lk 4:14). Talán amíg János prédikált, Jézus keveset akart magából megmutatni, nehogy rivalizálás alakuljon ki? Mt 4:12-ben a görög igét (amit a Bibliánk így fordít: visszatért), gyakran fordítják úgy is, hogy visszavonult, a veszély elkerülése miatt. Bölcsen, mint mindig, talán el akart kerülni bizonyos bajokat.

Olvassuk el Mt 4:13-16 verseit (lásd még Ézs 9:1-2), amikor Jézus letelepszik Zebulon és Naftali térségében! Mit mondanak el ezek a versek Jézus szolgálatáról?

Zebulon és Naftali Jákob két fia volt (lásd 1Móz 35:23-26), és az ő leszármazottaik alkották azt a két törzset, amelyek végül a gyönyörű északi régióban találtak otthonra. Sajnálatos módon azonban a két törzs aközé a tíz törzs közé tartozott, amelyek feladták az Istenbe vetett hitüket és a világi dolgok felé fordultak.

Sok ószövetségi próféta lépett fel e tíz törzs bűnössége, világiassága és gonoszsága ellen, míg végül az asszírok igázták le a területet, száműzve az itt lakókat az akkor ismert világ minden tájára. Helyükre pogányokat telepítettek be, így Galilea vegyes etnikumú területté vált, zavaros és sötét hellyé. A környék leghíresebb prófétája Jónás volt, ami sokat elárul az itt élők elköteleződésének szintjéről.

Akármilyen is volt azonban Galilea, még ha sötét is Zebulon és Naftali földje, csodás prófécia hangzik el vele kapcsolatban Ézsaiásnál: „A sötétségben ülő nép nagy világosságot látott, és a halál földjén és árnyékában ülőknek fény ragyogott fel” (Mt 4:16, ÚRK). Más szóval, ott, ahol oly nagy volt a szükség, ahol az embereket durvának, elmaradottnak és faragatlannak tartották, oda jött Jézus, ott élt közöttük és szolgált nekik. Habár felmagasztalt lehetett volna, úgy látjuk Őt, mint aki megalázta magát, hogy másokért éljen. Ebben is példát láthatunk arra, mennyire a jézusi szolgálat volt az Ótestamentum fókuszában.

Miként kerülhetjük el a kísértést, hogy úgy tekintsünk másokra, mint akik nem érdemlik meg a tanúságtételünket és a szolgálatunkat? Mi a probléma ezzel a gondolkodásmóddal?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 2. negyedév

Máté evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: