NEM LESZ TÖBB KÖNNY

Mit jelentenek a könnyek Jel 21:3-5 verseiben?

Mindannyian tudjuk, hogy mit jelent sírni, és ismerős érzés az is, amikor valaki másnak a könnyeit töröljük le; amikor egy édesanya szeretettel vigasztalja a gyermekét, egy barát vigasztalja a társát, szülők erősítik egymást valamilyen fájdalom vagy tragédia idején. Általában az ember nem szokta sokaknak engedni, hogy az arcát megérintsék. Amikor tehát Isten letörli a könnyeinket, ez azt sejteti, hogy meghitt a kapcsolat az Alkotó és köztünk.

Nehéz elképzelni, milyen lesz a világ halál, fájdalom vagy sírás nélkül. A bűneset óta az emberiség számára a fájdalom, a szenvedés, a könnyek és a halál a norma (1Móz 3:16-19). Viszont azóta Isten mindig is azzal erősítette az embert, hogy nem csak a kudarcra és veszteségre számíthatnak az élettől. Az úton mindvégig kis jelzéseket adott, hogy egy nap majd megvált és jelenlétével megáld.

Isten ezt elsősorban a Megváltó ígéretével tette (1Móz 3:15), majd pedig jelenlétéről biztosította népét a szent sátorban (2Móz 25:8). Ezek után az Ige testté lett, és az emberekkel lakozott (Jn 1:14), végül pedig Isten a világegyetem tróntermét hozza majd közénk (Jel 21:3).

Számos bibliaszöveg összefoglalja a szövetség megerősítését ilyen szavakkal: „Istenük leszek” (1Móz 17:8, ÚRK), „ti pedig az én népem lesztek” (3Móz 26:12), „hogy közöttük lakozhassam” (2Móz 29:46). Egy újszövetségi példa: „Közöttük fogok lakni és járni, Istenük leszek, és ők az én népem lesznek” (2Kor 6:16, RÚF).

Jézus először azért jött el, hogy közömbösítse a megtört szövetség hatásait. Jeremiás így írt erről: „Miért kiáltozol a te sebed miatt? veszedelmes a te sérülésed? a te bűnöd sokaságáért és vétkeidnek eláradásáért cselekedtem ezeket veled” (Jer 30:15). Jézusnak köszönhetően ez azonban már csak történelem. Lényegében Jel 21:3 versében találjuk a Biblia csúcspontját. A következő vers talán a kárhozatra jutók végső megsemmisülése miatt kicsorduló könnyeinkről szól, ám azokat Isten letörli, és a fádalom meg a szenvedés örökre elmúlik.

E versekből kiderül, hogy amint a mennybe kerülünk, majd meghitt kapcsolatban leszünk Istennel. Persze erre nem kell addig várnunk! Hogyan tudunk már most is szoros közelséget élvezni az Úrral?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: