AZ EFEZUSI GYÜLEKEZET

Jézust kezében a hét csillaggal, a gyertyatartók között járva mutatja be Jel 2:1 verse, amint az efezusi gyülekezethez szól. E szimbólumok fontos dolgokra irányítják a figyelmet. A gyertyatartók a gyülekezeteket, a hét csillag pedig az angyalokat jelképezi, akiknek a feladata a gyülekezetről való gondviselés (Jel 1:20). Más szóval, szoros az összeköttetés a hét gyülekezet és Isten mennyei trónja között. A gyülekezetek szerepe döntő a nagy küzdelemben.

Hogyan mutatkozik meg a nagy küzdelem Jel 2:1-7 szakaszában?

Az efezusiaknak szóló üzenet először bemutatja a gyülekezet jellegét. Jézus tisztán látja az erősségeit, de a gyengeségeit is. Dicsérően szól a tetteikről, a kitartásukról, valamint arról, hogy nem tűrik meg maguk között a hamis tanítókat (Jel 2:2-3, 6). Ez világos figyelmeztetés, hogy a hamis tanításnak nem szabad teret engedni az egyházban. Úgy tűnik, hogy a sötétség elleni küzdelemben Isten először megnyerte az efezusi gyülekezetet, Sátán viszont ellentámadásba lendült, méghozzá hamis apostolok által. Talán az első hét diakónus egyikének, Nikolausnak (ApCsel 6:5) a követői voltak, akik egy szakadármozgalmat indítottak. Jézus számára gyűlöletes tanokat hirdettek (Jel 2:6).

Az efezusi gyülekezettel az volt a baj, hogy elhagyta „az első szeretetét” (4. vers). A nyelvezet az ószövetségi prófétákéra emlékeztet, akik a hitehagyó Izraelt a szeretői után futkosó emberhez hasonlították (lásd pl. Hós 2:13).

Lehet, hogy a helyzet reménytelennek tűnik, Jézus azonban a reménytelen helyzetek megoldására specializálódott! Először is, kéri népét, hogy emlékezzenek, honnan estek le, és térjenek vissza, folytassák azt, amit előbb tettek (Jel 2:5). Nem mintha az idő kerekeit próbálná visszafordítani a „régi szép napokhoz”, inkább a múlt tapasztalatára hivatkozva kívánja vezetni őket a jövőben.

„…az első szeretetedet elhagytad” (Jel 2:4). Miért történik ez meg olyan könnyen? Mi lesz velünk akár egyénileg, akár közösségileg, ami miatt kihűl bennünk a szeretet Isten iránt? Mit tehetünk, hogy az évek múlásával továbbra is lobogjon bennünk a szenvedély Isten és az igazsága iránt?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: