KÜLSŐ NYOMÁS

1Pt 4:1-7 szakasza alapján tehát miért számítanak az életmódbeli döntéseink? Hogyan hatnak arra, hogy majd készen állunk-e Krisztus visszajövetelére?

Péter kifejti: a hívők már elég időt töltöttek azzal, hogy igyekeztek engedni a környezetük nyomásának (1Pt 4:3). A helyzet viszont megváltozott, talán „furcsának” tartják őket, amiért nem csatlakoznak a tömeghez, sőt rosszindulatú pletykákat is terjeszthetnek róluk (4. vers). Sátán még azokat is felhasználhatja arra, hogy elvegye a hívők kedvét az Istennel való járástól, akik korábban a barátaik voltak.

Péter bátorítja a hívőket, hogy ne ijedjenek meg a támadásoktól. A „pogányoknak” majd maguknak kell számot adni Istennek, a Bírónak, nekünk nem kell azon aggódni, hogy ők mit gondolnak (5. vers).

Nagyon fontos az, amire Péter itt rámutat! Hány embert ismerünk, aki meghajolt mások elvárásainak a nyomása alatt, ahelyett, hogy kiállt volna a hite mellett? Különösen nehéz a fiatalok helyzete, akik sokat küzdenek a környezet nyomásával.

Péter bátorította a hívőket: ne amiatt aggodalmaskodjanak, hogy vajon elfogadják-e őket a többiek, ne mások véleményéhez, követeléseihez, elvárásaihoz igazodjanak! Csak legyenek kedvesek, forduljanak szeretettel mindenkihez, akivel kapcsolatba kerülnek (8-9. versek)! Ez nem csupán ráadás, plusz kötelesség, amit fel kell venni a keresztényi élet elintézendő listájába, hanem a legfontosabb teendő, a legjobb módja a kapcsolatépítésnek. Péter talán éppen azért javasolja, hogy vegyük komolyan az imát (7. vers), mert Isten tudja: időnként jobban igyekszünk a „pogányok” kedvére tenni, mint kedvesen és szeretettel bánni a hozzánk legközelebb állókkal. Nemcsak értük kell imádkoznunk, hanem azért is, hogy Isten tegyen bennünket figyelmesebbé, jobban lássuk meg, mire van a környezetünknek igazán szüksége. Isten arra hívott el bennünket, a „királyi papság, szent nemzet” tagjait, hogy jó hatást váltsunk ki, és ne mások rossz dolgai fogjanak rajtunk. Sajnos Izrael tragikus történelme éppen arról tanúskodik, hogy a pogányok belevitték őket a rossz dolgokba, és nem az ő jó hatásuk érvényesült.

Milyen nyomás ér bennünket a környezetünkben? Hogyan tudunk ellenállni? Miért illik ilyen helyzetekre különösen Pál mondata, hogy „a gonoszt jóval győzd meg” (Róm 12:21)?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: