ISTEN FEGYVERZETE

Az Efezusi levél 6. fejezetében Pál a fegyverzet képét használja, amivel szintén a nagy küzdelem valóságára és az igazi ellenséggel (Ef 6:11) vívott szó szerinti harcra céloz.

Ef 6:11-17 versei alapján tehát mennyire valóságos és személyes ez a csata?

A lényeg nem a fegyverzet egyes darabjainak a jelentése, inkább az, amit az egész összessége jelent. Figyeljük meg, Pál kiemeli: „öltözzétek föl az Isten minden fegyverét” (13. vers), tehát nem csak bizonyos darabjait kell kiválasztanunk. Így állva maradunk az ütközetben. Ez a hasonlat azt fejezi ki, hogy az ember az ítéletben ártatlannak bizonyul (vö. Zsolt 1:5), más szóval győzni fog.

A fegyverzet egészét összetartja az öv, ami találó metafora az „igazlelkűség” kifejezésére (14. vers). Vagyis egész lelki védelmi rendszerünket az igazlelkűség tartja a helyén. Jézus gyakran beszélt az igazságról (Jn 1:14, 17; 4:24; 8:32; 14:6). A következő „az igazság páncélja” (Ef 6:14). Tehát az igazság kulcsszó Jézus beszédeiben (pl. Mt 5:6, 10; 6:33). Az Ószövetségben az igazság alatt az igaz ítéletet értették, azt, amikor elérték, hogy mindenki megkapja, ami neki tisztességgel járt.

A katonai saru (Ef 6:15) a békesség evangéliumát jelképezi. Ezt a kifejezést Pál Ézs 52:7 verséből vette, ami megjövendölte, hogy emberek hatalmas távolságot járnak be gyalogszerrel, mert tudatni akarják a fogságban lévőkkel: Jeruzsálem újjáépült és Isten visszaadta népe szabadságát. Vagyis úgy is mondhatnánk: a gonosz elleni harc része az is, amikor elmondjuk az embereknek, hogy Isten már megnyerte a csatát, ezért már békességben élhetnek önmagukkal, másokkal és Istennel.

A hit pajzsa (Ef 6:16) véd meg attól, hogy a „tüzes nyilak” célba érjenek és nagy pusztítást végezzenek. Az „üdvösség sisakja” (17. vers) párhuzamba állítható a koronával, amit Jézustól kapunk (Jel 1:6; 2:10), a Lélek kardja (Isten Igéje) az egyetlen védelmi fegyverünk, amit úgy kell használnunk, ahogyan Jézus tette, amikor az ördög megkísértette (Mt 4:4, 7, 10).

A nagy küzdelemben teljes egészében Istenre vagyunk utalva. Hogyan fejezi ezt ki a lelki fegyverzet egész leírása? Hogyan győződhetünk meg arról, hogy egyetlen testrészünket sem hagyjuk védelem nélkül?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: