AZ EGYHÁZ KRISZTUS TESTE

Az egyház szerepét és feladatát világosan körülírja 1Korinthus 12. fejezete. Az apostol itt az egyházat egy testhez hasonlítja, amelyben félreérthetetlenül meghatározza minden tag szerepét, akik egymással harmonikus egészként dolgoznak össze (12. vers).

Mi az alapvető üzenete 1Kor 12:14-26 szakaszának?

Pál karikírozva mondja el, hogy mi lenne, ha a láb vagy a fül nem a testhez tartozónak mondaná magát. Sőt, az apostol még tovább megy, és eljátszik a gondolattal, hogy mi történne, ha az egész test szem vagy fül volna (17. vers). Képzeljük el, hogy egy nagy fül csapdos át a termen köszönteni bennünket! Nevetségesen hangzik, pedig valami ilyesmi történik, ha egyesek megpróbálják uralni a gyülekezetet, mintha ők lennének a kizárólagos tulajdonosai.

Az előzőekben Pál felvázolt különböző tevékenységeket a gyülekezetben, amelyeket a Szentlélek ajándékaként írt le. Vannak, akik bölcsen szólnak, mások igen alaposan ismerik a Szentírást (8. vers). Bizonyos emberek hite a többieket is ösztönzi, míg megint mások gyógyítanak (9. vers). Vannak csodatévők, prófétai meglátással rendelkezők, olyanok, akik világosan különbséget tudnak tenni a jó és a rossz között, mások pedig a nyelvi korlátokon képesek áttörni (10. vers). Figyeljük meg, hogy az érintett személyek nem maguk döntöttek a képességeikről. A Szentlélek választotta ki őket egyénileg, különböző háttérből, hogy építsék és egységbe hozzák a testet, az egyházat (11-13. versek). E fontos tényt hangsúlyozva Pál megismétli: Isten dönti el, hogy melyik tag hová illeszkedik (18. vers).

Sarkalatos kérdés, hogy noha sok tag van, de a test csak egy! Minden tag élő kapcsolattal kötődik az összes többihez, még azokhoz is, akik nem tartják önmagukat túl sokra (20-24. versek). Ez a szoros összeköttetés beépített védelmet jelent, és minden tag jólétét biztosítja. Az összetartozás akkor mutatkozik meg igazán, amikor közös az öröm és közös a bánat (26. vers).

Vannak emberek, akiknek a szervezete autoimmunbetegséggel küzd, a test önmaga ellen fordul. Az ilyen betegség legyöngíti a szervezetet, sőt még halálos is lehet. Mai alapigénkre gondolva, hogyan munkálkodik az ellenség a test meggyöngítéséért? Hogyan használhat fel bennünket az Úr a támadás megfékezésére?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: