TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Az orosz író, Fjodor Dosztojevszkij egy regényében arról írt, hogy Jézus visszatér a földre, de nem úgy, ahogy a Biblia megjövendölte. A kitalált történet szerint az inkvizíció legvadabb idejében jött el, amikor a vallási vezetők gonoszságok elkövetésére használták hatalmukat. A főinkvizítor lefogatta és tömlöcbe vettette az egyszerű parasztként megjelenő Jézust. Éjjel aztán lement hozzá a börtönbe és vádolta, amiért szabadságot adott az embereknek. „Ahelyett, hogy elvetted volna az ember szabadságát – mondta – nagyobbá tetted, mint valaha! Elfelejtetted volna, hogy az ember a jó és a gonosz ismeretében inkább választja a békét, sőt még a halált is, mint a választás szabadságát? Semmi nem oly csábító a számára, mint a lelkiismereti szabadság, de nincs más, ami annál nagyobb szenvedést okozna.” Arcátlansága és cinizmusa ellenére az egyházfinak egy dologban igaza volt. Nézzük csak végig, hogy mit kezdtek szabadságukkal az emberek! Fájdalom, gonoszság, bűn, szenvedés és halál – ez mind a szabadságból, vagyis inkább az azzal való visszaélésből ered. Isten azonban szeretetre képes lényeknek teremtett bennünket, viszont csak azért szerethetünk, mert a teremtéstől fogva szabadok vagyunk. A nagy küzdelem főként amiatt dúl olyan hevességgel a világon, amit az emberek kezdtek és most is kezdenek ezzel a szent és igen drága ajándékkal, a szabadsággal. A szabadság igazi árára a kereszt mutat rá! Amint a héten is láttuk, az evangélium hallatán némelyek megtértek és Jézusnak adták a szívüket, mások azonban meggyilkolták az üzenet átadóját. A szabadság drága kincs, ajándék, de jól meg kell gondolnunk, hogyan élünk vele!

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Az Újszövetség kiemeli, hogy Krisztusban egyek vagyunk. Óriási jelentőségű gondolat, forradalmi is volt a maga korában. Sajnos azonban még most, a XXI. században is a legszörnyűbb bajok közé számít az etnikai, faji és nemzeti előítélet. Csak Isten látja teljes egészében, hogy mi minden történt ezek miatt. Tudjuk, hogy erre kell számítanunk a világban, de mi a helyzet az egyházzal vagy akár a saját gyülekezetünkkel? Hogyan mutatkozik meg ez a kérdés? Miért áll éles ellentétben az előítélet az evangélium legalapvetőbb tanításával?

2. Vajon hogyan fogadjuk a Szentlélek meggyőző erejét, amikor éppen érezzük? Valójában az ember szívében dúl a nagy küzdelem. A Lélek szavára hogyan válaszolunk, milyen döntéseket hozunk? Ezek szerint kinek az oldalán állunk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: