RUTH

Ruth története nem az Isten népét fenyegető hatalmas seregekről szól, hanem sokkal kisebb körről: egy családról, amely majdhogynem kihal, ehelyett azonban mégis felerősödik. Két nagy témával találkozunk itt: Isten teremtésének pusztulása és a nép fenyegetettsége, emellett azonban Ruth története személyes síkon mutatja be a nagy küzdelmet, ott, ahol valójában mindig is dúl.

Nem meglepő, hogy a bírák korában Júda földje éhínségtől szenvedett (Ruth 1:1; 5Móz 28:48; 32:24; lásd még Bír 17:6; 21:25). Annak volt ez a jele, hogy a szövetséges nép elfordult Istentől. A bűn és a lázadás következtében az egykor tejjel-mézzel folyó föld olyan lett, mint egy porral teli kopár medence. Majd Ruth könyve szerint „meglátogatta az ÚR a népét”, visszaadta ott az életet, „és kenyeret adott nekik” (Ruth 1:6, ÚRK).

A jobb jövő reményében indult el Elimélek, a felesége, Naómi meg a két fiatal fiuk Moáb földjére. Az ellenséges országban átmenetileg fellélegeztek, de amikor a férfi és mindkét fiú meghalt, Naómi eldöntötte, hogy hazatér.

Mi a jelentősége annak, hogy Ruth Naómival akart tartani (Ruth 1:8, 16-17)?

Ruth egy ellenséges nép tagja volt, amely számos alkalommal megpróbálta elpusztítani Izraelt, ő mégis eldöntötte, hogy Isten népéhez csatlakozik és az ő Istenüket imádja. Még választott új hazája lakói szemében is kedvessé vált, nemcsak Boáz szívét nyerte meg (Ruth 2:10), hanem mindazokét, akik megismerték (11. vers). Boáz azt is biztosra vette, hogy Ruth Isten előtt is kedves (12. vers), így a fiatalasszony iránti csodálatában egy lépéssel tovább ment, beleegyezett, hogy elvegye feleségül (3:10-11).

Csakhogy Boáznál volt egy közelebbi rokon is, akinek elsőbbségi joga volt az elhunyt férj földjére, ha elveszi Ruthot feleségül. Ő azonban nem akart újabb feleséget, mert az összekuszálta volna anyagi természetű terveit (4:6). Ekkor az összegyűlt tanúk áldást mondtak Ruthra, és Izrael történelmének kiemelkedő asszonyaihoz hasonlították (11-12. vers). Áldásuk valóra is vált, mert Ruth a Messiás egyik elődje lett (Ruth 4:13, 17; Mt 1:5-6).

Valóban „boldogan éltek, míg meg nem haltak” történet! Sajnos azonban a Biblián kívüli történetekben, sem a való életben nincs sok ilyen. Viszont itt szintén azt láthatjuk, hogy az élet hullámhegyei és hullámvölgyei ellenére Isten akarata végül teljesül, ami igazán jó hír mindazok számára, akik szeretik az Urat és bíznak benne!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 1. negyedév

Lázadás és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: