TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Évekkel ezelőtt egy adventista lelkész, W. D. Frazee prédikált. Prédikációjának címe: „Nyertesek és vesztesek.” Beszédében a különböző bibliai személyek munkásságát és szolgálatát elemezve befejezésként a következő kérdést tette fel: „Nyertes vagy vesztes volt-e?” Megvizsgálta Keresztelő János munkásságát, aki magányosan élete mindennapjait a pusztaságban. Bár Jánosnak voltak követői, számuk soha nem érte el Jézus tanítványainak számát. Élete utolsó napjait sötét börtönben töltötte, ahol olykor kétségek kínozták, végül Jánost kivégezték (Mt 14). Az előadás végén Frazee testvér megkérdezte: „János nyertes vagy vesztes volt?”

Mi a helyzet Jeremiás prófétával? Élete mennyiben volt eredményes? Sokat szenvedett, néha panaszkodott és sírt is. Úgy tűnik – néhány kivételtől eltekintve –, hogy a királyok, a papok, a próféták és az átlagemberek nem csupán Jeremiás üzenetét gyűlölték, hanem őt is. Saját népe még hazaárulónak is nevezte. Végül a romlás és végzet napjai bekövetkeztek, amelyről a próféta szólt, de a nép elutasította figyelmeztető szavait. Egy sáros verembe dobták, remélve, hogy ott meghal. A próféta saját szemével látta népének fogságba vitelét, valamint Jeruzsálem és a templom pusztulását. Emberi mértékkel nézve kevés jó dolog történt életében. Bizonyos szempontból úgy is fogalmazhatunk, hogy eléggé nyomorúságos élete volt.

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Jeremiás győztes vagy vesztes volt? Mi alapján döntötted el az előző kérdést? Ha azt mondjuk, győztes volt, mit árul el nekünk azzal kapcsolatban, hogy a valóságot ne e világi mércével mérjük? Milyen szempontot alkalmazzunk, hogy megértsük a jó és a gonosz közötti különbséget, a győzelmet és a kudarcot?

2. Hogyan látjuk Jézus szolgálatát Jeremiás munkásságán keresztül? Milyen párhuzamok vannak közöttük?

3. Heti tanulmányunkban már találkoztunk azzal a problémával és hittel, hogy a szív megváltoztatása nélküli istentisztelet csupán becsapás. Mi az igazi kegyelem, ami szemben áll az olcsó, értéktelen és hazug kegyelemmel, amelyre Jeremiás próféta figyelmeztet?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 4. negyedév

Jeremiás próféta

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: