ISTEN ÉS A BÁLVÁNYOK

Mi volt az a súlyos bűn, amit a nép elkövetett, amelyre Jeremiásnak állandóan figyelmeztetnie kellett őket? Jer 10:1-15

Ami érdekes ezekben a versekben, hogy a próféta rámutat, mennyire hiábavalók és haszontalanok a bálványok, és összehasonlítja őket az élő Istennel. A bálványok erőtlenek, hasznavehetetlenek, üresek és hamisak. Milyen éles ellentétben állnak az Úrral, aki teremtette az eget és a földet! Isten örökké él, de a bálványok véglegesen eltűnnek. Kit kell tehát imádnunk és kinek ajánljuk fel életünket? Annak, aki gyenge, hamis, hiábavaló és erőtlen, vagy az Urat imádjuk, akinek ereje és nagysága oly mértékű, hogy létrehozta és fenntartja a világegyetemet? A válasz teljesen egyértelmű.

Bármennyire is világos a felelet, az is tény, hogy gyakran a bálványimádás bűnébe esünk. Lehet, hogy napjainkban nem imádjuk ugyanazokat a bálványokat, mint Jeremiás idejében tették, viszont modern életünk telve van hamis istenekkel. A modernkori bálványok lehetnek olyan dolgok, amelyeket jobban szeretünk Istennél; bármit „imádunk” (és az imádat nem feltétlenül jelenti a liturgikus éneklést és imádságot), az a bálványunkká válik és bűnbe esünk.

Melyek azok a tárgyak, helyzetek, amelyek veszélyt jelentenek ránk, amelyekből bálványt készíthetünk? Mit gondolsz a digitális eszközökről, a pénzről, a hírnévről, más emberekről? Készíts listát a lehetséges bálványokról és kérdezd meg magadtól: Milyen megváltást kínálnak azok neked?

Természetesen tudjuk, hogy a fentiek közül egy sem érdemli meg imádatunkat. Tudjuk, hogy végső soron semmi, amit a világunk kínál, semmilyen bálvány nem képes kielégíteni lelkünk szükségleteit és megmenteni sem képes bennünket. Ismerjük a modern bálványok kísértését, ha nem vagyunk e téren óvatosak, akkor könnyen magával ragad bennünket az újkori pogányság. Mindez bekövetkezhet, ha elfeledkezünk Jézusról és arról, amit értünk tett.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 4. negyedév

Jeremiás próféta

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: