NYÍLT ELLENÁLLÁS

Olvassuk el Jer 44:1-10 verseit! Mit tettek a foglyok Egyiptomban?

Jeremiás az egyiptomi fogságában is ugyanazzal a problémával találta magát szemben, amely ellen Izraelben több mint negyven éven keresztül felemelte szavát. Akkor a nép vezetőihez szólt, most a nép szegényeit figyelmeztette a bálványozás miatt. Jeremiás üzenete Egyiptomban is ugyanaz volt, mint korábban Jeruzsálemben. Sajnálatos módon a foglyok közül sokan azokat a bűnöket követték el, amelyek pusztulást hoztak rájuk.

Milyen felháborító választ adtak Jeremiásnak, amikor a próféta szembenézett velük? Jer 44:15-19

Szívük keménysége és tévedésük teljesen átalakította gondolkodásukat. Nyíltan kihangsúlyozták a prófétának, aki „az Úr nevében” szólt hozzájuk, hogy igazából ezt követően fognak a pogány istenekhez fordulni. Indoklásuk szerint a korai időkben, a jósiási reformokat megelőzően mélyen elmerültek a bálványimádásban, és jó illattal áldoztak a „menny királynőjének”, továbbá ezt italáldozatokkal tetézték, s akkor jól mentek a dolgaik. Anyagilag biztonságban éltek. Azonban a jósiási reformok után (amelyek túl későn jöttek és csak félszívvel hajtották végre) a veszély bekövetkezett. Vajon miért hallgatnának Jeremiásra és intéseire?

Jeremiás válasza (Jer 44:20-30): „Nem, nem értitek?! Pontosan ezért jött rátok a katasztrófa, mert mindezeket cselekedtétek. A makacs ellenállásaitok miatt nem akartok megváltozni és ezért még több sorscsapás jön rátok. A biztonság, amire hőn vágytok Egyiptomban, délibáb és hazugság, a pogány istenekhez hasonlóan, akiket imádtok. Végül meg fogjátok érteni az igazságot, de már túl késő lesz!”

Mi van azokkal, akik a bűneikben és hitetlenségükben – látszólag úgy tűnik – jobban élnek, mint a hűséges keresztények, akiknek nehéz próbákon kell átjutniuk? Ezt a helyzetet hogyan tudjuk megérteni?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 4. negyedév

Jeremiás próféta

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: