AZ ÁBRAHÁMMAL KÖTÖTT SZÖVETSÉG

Olvassuk el 1Móz 12:1-3, 15:1-5 és 17:1-14 verseit! Mit mondanak ezek a versek arról, hogy Istennek mi volt a szándéka az Ábrahámmal kötött szövetséggel?

Az Ábrahámmal kötött kegyelem szövetsége alapvető az egész megváltás történetében. Ezért magyarázza Pál a megváltás tervénél, hogy ez Jézusban valósult meg.

Olvassuk el Gal 3:6-9, 15-18 verseit! Pál apostol milyen módon kapcsolja össze az ábrahámi szövetséget Jézussal és a hit általi megigazulással?

Ábrahám magva nemcsak a pátriárka számtalan leszármazottjára, hanem különösen Jézusra mutat (Gal 3:16), akin keresztül Isten megáldja az egész világot. Mindazok, akik a Krisztusba vetett hit által (Gal 3:29) Ábrahám magvának vallják magukat, megértik, hogy Ábrahám Istene az övéké is. Ábrahám „hitt Istenben és ez tulajdoníttatott neki igazságul” (Gal 3:6). A pátriárkát nem a cselekedetei mentették meg, mint ahogy a kereszten haldokló latort sem. Isten üdvözítő kegyelme hozza a megváltást. Ábrahám hittel teljesítette a szövetség rá vonatkozó részét és megragadta a megváltás ígéretét. Cselekedetei nem tették igazzá, de megmutatták, hogy Isten igaznak fogadta el. Ez a szövetség lényege, amely megjelenik a hitéletben (lásd Róm 4:1-3).

Gondolkozzunk el azon a hatalmas igazságon, hogy a megváltás reménysége kizárólag a hit által elfogadott Krisztusban megjelenő megigazulásban rejlik! Milyen nagyszerű reményt és csodálatos biztosítékot jelent ez számunkra?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 4. negyedév

Jeremiás próféta

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: