ISTEN SZÖVETSÉGE AZ EGÉSZ EMBERISÉGGEL

Ha nézzük a világot, azt látjuk, hogy megtelt gonoszsággal, de ennek ellenére Isten elvisel bennünket. Képzeljük el, milyenek lehettek az emberek Noé idejében, amikor az Úrnak el kellett pusztítania a földet!

„»A föld pedig romlott vala Isten előtt és megtelék a föld erőszakoskodással« (1Móz 6:5, 11). Isten parancsolatokkal szabályozza az ember életét, de törvényét áthágták, és ennek minden lehetséges bűn lett a következménye. Az ember leplezetlenül és vakmerően vétkezett. A jogosságot a porba tiporták, és az elnyomottak kiáltása felhatolt az égig” (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó, 63. o.).

Olvassuk el 1Móz 9:1-17 verseit! Milyen szövetség köttetett Isten és az emberiség között, és ez hogyan tükrözi Isten kegyelmét a teremtett világ felé?

Isten Noéval kötött szövetsége a legegyetemesebb a bibliai szövetségek közül, amelyet az egész emberiséggel kötött meg, és magába foglalta a természetet és az állatokat is (1Móz 9:12). Egyoldalú megállapodás volt, mivel az Úr nem írt elő feltételeket és kikötéseket azok számára, akikkel megkötötte a szövetséget. Isten nem fogja többé elpusztítani a földet víz által. Más szövetséggel ellentétben, ebben nem volt semmilyen előfeltétel.

Isten ezek után a szövetséget látható jellel pecsételte meg, a szivárvánnyal, ami azt a szövetségi ígéretét szimbolizálja, miszerint nem pusztítja el a földet vízözön által. Tehát, amikor meglátjuk a szivárványt, akkor azt az ősi szövetségi ígéret beteljesülésének tekinthetjük. (Végül is, ha a globális özönvíz egészen elpusztította volna az emberiséget, akkor most nem láthatnánk a szivárványt!) Az állandó bűn és gonoszság közepette Isten olykor megáld minket a földön látható szivárvány szépségével, amely a kegyelmét jelképezi. Amikor feltekintünk és meglátjuk az égen, reményt kapunk, nemcsak a szépségéből, hanem Isten üzenetéből, amely a szeretet jele nekünk és a földünknek.

Gondolkozzunk el a szivárvány nagyságán és szépségén, különösen annak fényében, amit a Biblia elmond erről a képről! Vajon milyen módon vonz bennünket közelebb Istenhez, aki magasztosabb, mint a földünkön bármi?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 4. negyedév

Jeremiás próféta

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: