HAZUGSÁGOKBAN HINNI

„És monda Jeremiás próféta Hanániás prófétának: Halld csak, Hanániás! nem az Úr küldött téged, és te hazugsággal biztatod e népet” (Jer 28:15).

Arra a kérdésre, hogy kinek volt igaza, Jeremiásnak vagy Hanániásnak, hamarosan megérkezett a válasz. Jer 28:16-17 versei leírják a hamis próféta sorsát, ami teljesedett, ahogyan az igaz próféta megjövendölte. Hanániás, bár meghalt, mégis kárt okozott a népnek. Cselekedetei követték őt. Az embereket rávette, hogy a hazugságában bízzanak. A héber kifejezés, a hifil formája a „bízni” igének a műveltető szerkezetét jelenti. Hanániás meggyőzte, becsapta a népet, akik a hazugságában hittek, nem fizikai értelemben, hanem csalás által érte el célját. Annak ellenére, hogy nem az Úr küldte el, az Ő nevében prófétált, amivel nagy hatást ért el Júdában. Ráadásul Hanániás „kegyelemről”, „szabadulásról” és „megváltásról” szóló üzenete volt az, amit az emberek szívesen fogadtak, tekintettel a babiloni fenyegetettségre. Tehát ez hamis „evangélium” volt, a megváltás hamis üzenete, amit nem az Úr bízott rá. Amikor a népnek szüksége volt Jeremiás szavaira és a megváltás üzenetére, akkor ők inkább Hanániásra hallgattak, és ez tovább tetézte nyomorúságukat.

A következő igék milyen hasonlóságot mutatnak Jer 28:15 versével?

2Tim 4:3-4

2Thessz 2:10-12

A dolgok ma sem változtak: a nagy küzdelemben veszünk részt, a harcban, amely sok millió ember szívéért és lelkéért folyik. Sátán egyre több embert próbál elcsábítani, hogy a „hazugságban higgyenek”, amely sokféle formában és álruhában jelenik meg, azonban attól még hazugság marad. Jézus azt mondta: „Én vagyok az út, az igazság és az élet” (Jn 14:6). Sátán hazugságai szólhatnak mindenféléről, de nem tartalmazzák az igazságot, ami Jézusban van.

Milyen hazugságok terjedtek el saját kultúrádban manapság? Miért kell Jézusba és az Ő Igéjébe kapaszkodni, amely az egyetlen védelmet jelenti a hazugságokkal szemben?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 4. negyedév

Jeremiás próféta

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: