A VASBÓL KÉSZÜLT IGA

A próféták közötti harc nem csupán szavakból állt, hanem tettekből is. Istennek engedelmeskedve Jeremiás felerősítette a nyakába a faigát, ami szimbolikusan hirdette üzenetét a népnek.

Mi volt Hanániás cselekedetének prófétai jelentősége? Jer 28:1-11

Képzeljük el, hogy miután Jézus megátkozta a fügefát (Mk 11:13, 19-21), valaki meghallgatva Jézus beszédét és látva a történteket, azért, hogy megcáfolja a jövendölést, egy új fügefát ültetett volna oda. Ezt tette Hanániás is Jeremiással és a jövendöléssel, amit a vállára helyezett járom szimbolizált. Figyeljük meg Jeremiás reakcióját! Az Ige nem jegyzi fel, hogy mit mondott azután, hogy az iga eltört. Jeremiás megfordult és elment. Ha a történet itt fejeződne be, azt gondolnánk, hogy a próféta visszavonult.

Olvassuk el Jer 28:12-14 verseit! Mi történt ezek után? Mi volt Jeremiás újbóli üzenete?

Jeremiás válasza nem a bosszú üzenete volt: mivel ezt tetted velem, én ezt vagy azt teszem majd veled. Helyette egy újabb és egyértelműbb jövendölést kapott az Úrtól. Hanániás eltörhette a fából készült jármot, de ki törheti el a vasigát? Isten azt üzente, hogy a nép makacssága és engedetlensége miatt a helyzetén csak rontott. Ha azt gondolták, hogy a faiga rossz, akkor miért ne próbálhatnák fel a vasigát?

Ki ne tanulta volna meg, hogy az önfejűség által a helyzet csak rosszabbá válik? Amikor az Úrral való kapcsolatról van szó, miért jobb mindig alárendelni magunkat neki azonnal, mint harcolni és helyzetünket súlyosbítani?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 4. negyedév

Jeremiás próféta

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: