MANASSÉ ÉS ÁMON URALKODÁSA

Bármennyire hangoztatjuk az objektivitást, mi emberek nem objektíven, hanem nagyon szubjektíven gondolkodunk. A világot nem a maga valóságában látjuk, hanem saját szempontunkból közelítjük meg. Mivel bűnös és korrupt lények vagyunk, ez meghatározza a világról alkotott felfogásunkat és befolyásolja a környezetünkről kialakított nézeteinket. Miképpen értelmezhetnénk Manassé királyságát (Kr. e. 686-643), különösen a korai évei alatt megtörtént hitehagyását? Nehezen tudjuk megérteni a király szörnyű szentségtöréseit és vallásos cselekedeteit Júdában.

Olvassuk el 2Krónika 33. fejezetét! Mit mond el Manassé gonoszságáról és jellemének romlottságáról? Mi több, mit üzen számunkra Isten megbocsátókészségéről?

Nem kétséges, hogy a Babilonba való láncban és béklyóban történő elhurcolásuk sok embernek segített átgondolni az életét. Mindazonáltal, a szöveg egyértelműen fogalmaz: Manassé igazán megtért, és amikor visszakapta trónját, lehetőséget keresett arra, hogy bűnét kijavítsa. Sajnálatos módon a kár nagyobb volt, mint ahogy korábban vélte.

„Bűnbánata azonban, bármilyen őszinte is volt, túl későn történt ahhoz, hogy megmentse az országot az éveken át folytatott bálványimádó szokások romboló hatásától. Sokan megbotlottak és végleg elestek” (Ellen G. White: Próféták és királyok. Budapest, 1995, Advent Kiadó, 240. o.). Manassé hatása fiára, Ámonra – aki követte atyját a trónon – még rosszabb volt, miután atyja meghalt: „És gonoszul cselekedék az Úr szemei előtt, miként az ő atyja Manassé cselekedett volt, mert áldozék Ámon mindama bálványoknak, amelyeket az ő atyja Manassé csináltatott, és azoknak szolgál vala” (2Krón 33:22). A legszomorúbb, hogy Ámon soha nem bánta meg bűnös cselekedeteit.

Ki nem ismeri a bűn súlyos következményeit, még azon bűnökét is, amelyeket megbántunk? Milyen ígéreteket kapunk a bűn feletti győzelemhez? Miért nem igényeljük ezeket az ígéreteket még azelőtt, hogy a bűn gyászos következményeit látnánk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 4. negyedév

Jeremiás próféta

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: