A CSERÉPKORSÓ TÖRTÉNETE

Az előző napi gondolatban láttuk, hogy a nemzet mély hitehagyásba esett. Isten ekkor felhasználta Jeremiást, hogy szimbolikus cselekedetet hajtson végre, ami segíthet a népnek ráébredni arra a veszélyre, ami hamarosan bekövetkezik rájuk.

Olvasd el Jer 19:1-15 verseit! Mit kellett Jeremiásnak tennie és mit jelentett ez?

Jeremiásnak ismét el kellett mennie a fazekashoz és egy cserépkorsót kellett vásárolnia. Isten fontosnak látta, hogy tanúk is jelen legyenek. A szemtanúk a nép választott vénei és a papok közül kerültek ki (Jer 19:1).

Jeremiás nem tett semmi olyat, amiről a vezetők nem tudhattak volna. Sőt a prófétai cselekedetének címzettjei azok voltak, akik felelősséget hordoztak az országért. Jeremiás ezeknél az embereknél kívánta a változást előidézni. A fazekasok kapujánál (Jer 19:2) kellett Jeremiásnak az edényt összetörnie, ahol a fazekasok a kapu mellé dobták az égetés során használhatatlanná vált agyagkorsókat. Ezért a szakasz üzenete nyomatékossá vált. Mire jó egy összetört cserépkorsó? Ha csupán megrepedt, még mindig használható, sérülten is. Jeremiás azonban nemcsak megrepeszteni akarta, hanem össze akarta zúzni, teljesen használhatatlanná téve azt. A cselekedete és a szavai után nehéz elképzelni, hogy az emberek nem fogták volna fel az intést. Megérteni a figyelmeztetést és helyesen cselekedni, két különböző dolog.

A szimbolikus cselekedet vége még rémisztőbb! Ki javíthatja meg az összetört cserépkorsót? Bár az Úr reményt adott a népnek, de ha nem térnek meg, akkor Júda törzse gyermekeivel együtt a végzet felé rohan. Az utcákat utálatossággal és bűnös tettekkel töltötték meg, azonban hamarosan holttesteikkel fedik el azokat. Gonoszságuk mélysége akkor érthető meg teljesen, ha összehasonlítjuk azzal a romlottsággal, amelynek következményeit el kell szenvedniük.

Gondolj valamire, ami menthetetlenül tönkrement! Milyen célból készült eredetileg és mi tette használhatatlanná? Mennyire óvatosnak kell lennünk, hogy ez ne történjen meg velünk!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 4. negyedév

Jeremiás próféta

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: