EGY NEMZET HANYATLÁSA

„Azért, mert elhagytak engem, és idegenné tették e helyet, és idegen isteneknek áldoztak benne, akiket sem ők nem ismertek, sem atyáik, sem Júda királyai, és eltöltötték e helyet ártatlan vérrel” (Jer 19:4).

Ebben a versben találunk néhány példát azokra a gonoszságokra, amelyek Júdát hanyatlásba vitték. Az Úr elhagyása, idegen isteneknek bemutatott illatáldozat és ártatlan vér kiontása mellett „idegenné tették a helyet”. A héber kifejezés itt azt jelenti, hogy „idegenné tenni”, „furcsává tenni” vagy „profánná tenni”. Az, hogy „ez a hely” maga a templom volt-e vagy Jeruzsálem városa, a szövegből nem derül ki. Lényeges, hogy a népnek szentnek és elkülönültnek kellett lennie Isten számára (2Móz 19:5-6), másnak és különbözőnek a többi nemzettől, akik körülöttük éltek, de nem ez történt. Elveszítették egyedi karakterüket és különlegességüket, ami a világ tanúivá tette volna őket. Környezetükhöz váltak hasonlóvá, olyanokká lettek, mint a pogányok.

Milyen tanulságokat vonhatunk le?

„És magaslatokat építenek a Baálnak, hogy megégessék fiaikat a tűzben, égőáldozatul a Baálnak, amit én nem parancsoltam, sem nem rendeltem, és amire nem is gondoltam” (Jer 19:5).

Bár az emberáldozat fogalma ismert volt az ókori világban, ez Isten előtt utálatos, ezért Izrael népének megtiltotta a gyakorlását (5Móz 18:10). Az „eszedbe se jusson” kifejezés a héberben így hangzik: „szívedben fel se merüljön.” A nyelvi sajátosság azt fejezte ki, hogy Istentől mennyire idegen az ilyen cselekedet. Ha mi, bűntől megkeményedett, elbukott lények ennyire irtózatosnak találjuk ezt, akkor milyen lehet ez a szent Istennek?

Az idők során azonban a romlás és a helyi szokások annyira megfertőzték Isten népét, hogy erkölcsi hanyatlásuk ilyen iszonytató szertartásokba vitte őket. Fontos tanulság rejlik ebben számunkra, hiszen képes annyira elvakítani minket az uralkodó kultúra, hogy részt veszünk olyan dolgokban, amelyeket sosem követnénk, ha Istennel élő kapcsolatban lennénk, hanem iszonyodva elfordulnánk azoktól (Zsid 5:14).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 4. negyedév

Jeremiás próféta

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: