SZIMBÓLUMOKBAN REJLŐ IGAZSÁG

A Szentírás kifejezetten gazdag szimbólumrendszerrel rendelkezik. Ezek kapcsolódnak egymáshoz, és legtöbb esetben jelentős igazságokat képviselnek, túlmutatnak önmagukon.

Olvasd el 1Móz 4:3-7 verseit! Mit jelképez a két különböző áldozat?

Már a Biblia elején láthatjuk a különbséget aközött, hogy valaki a saját erejéből kísérli meg elérni a mennyet (Kain áldozata), vagy megérti, hogy a megváltás csak a megfeszített Megváltó érdemei által érhető el (Ábel áldozata).

Olvasd el 4Móz 21:4-9 verseit! Mit jelképezett a póznára feltűzött rézkígyó (lásd még Jn 12:32)?

„A feltekintés hitüket jelentette. Azért éltek, mert elhitték Isten szavát, és bíztak abban az eszközben, amelyet Isten a gyógyulásukra rendelt” (E. G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó, 399. o.).

Az egész Ószövetségben a megváltási terv legrészletesebb kinyilatkoztatási formája a földi szentély szolgálata volt. Hogy mennyit értettek meg az izraeliták az áldozati szokások jelentőségéből, az évezredek óta kérdéses. Az viszont kétségtelen, hogy sokan megragadták az így tanított legfontosabb igazságokat: a helyettesítő áldozatot, azt a gondolatot, hogy a bűneink bocsánatáért valaki másnak kellett meghalnia helyettünk (1Kor 5:7).

Valójában a szentély szolgálatán keresztül nemcsak Jézus halálának szimbólumát láthatjuk, hanem mennyei főpapi szolgálatáét, az advent előtti ítéletét és végül az idők végén a bűn eltörléséét is.

Isten üzent-e számodra valamikor a szimbólumokon keresztül? Melyik bibliai szimbólum áll hozzád a legközelebb, amely Isten kegyelméből és a reménységből fakad?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 4. negyedév

Jeremiás próféta

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: