JEREMIÁS FIGYELMEZTETÉSE

„Az ítélet pedig az, hogy a világosság eljött a világba, de az emberek jobban szerették a sötétséget, mint a világosságot, mert a cselekedeteik gonoszak” (Jn 3:19, RÚF).

Jeremiás történetének szomorú fejezete az, hogy olyan emberek fordultak szembe vele, akiket az Úr rajta keresztül megpróbált megmenteni. Isten a bekövetkezett katasztrófától akarta megóvni őket. Az a baj, hogy az emberek nem akarják meghallani, amire szükségük van, mivel az az önző, bűnös és romlott kívánságaiknak vetne véget.

Olvasd el Jer 11:18-23 versét! Mi történik itt? Mire emlékeztetnek bennünket ezek a képek?

Bár az ókori Izraelben mindazok, akik hamisan prófétáltak az Úr nevében, halált érdemeltek, nincs konkrét utalás arra, hogy az anatótbeliek Jeremiást hamis prófétának tartották volna. Úgy tűnik, véglegesen el akarták hallgattatni. Nem akarták, hogy üzenetét továbbra is hirdesse. Habár a szöveg nem említi, hogyan akarták megölni, a kutatók úgy tanítják, hogy mérgezéssel.

Amint tudjuk, Anatót Jeremiás szülővárosa volt, és az ott élők visszautasították az üzenetét, sőt még meg is akarták őt gyilkolni. Ez volt a kezdete a még szélesebb körű elutasításnak, ami alól csupán a „maradék” számított kivételnek.

Természetesen mindez Jézus áldozatát vetíti előre, ami a „megöletett Bárány” képe. Bizonyos értelemben Jeremiás előképe volt Krisztusnak, nem mint áldozati bárány, hanem abban, hogy határozott ellenállást tapasztalt azoktól, akiken segíteni szándékozott. Jeremiás életéből ez arra emlékeztet, hogy Jézus milyen nehézségeken ment keresztül a szolgálata kezdetén (Lk 4:14-30).

Mikor történt meg veled legutóbb az, hogy hallottál valamit, amit igaznak tartottál, de egyszerűen nem akartál figyelni rá? Mi volt a kezdeti reakciód? Ilyen esetekben miért kell megtanulni a kereszthordozást?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 4. negyedév

Jeremiás próféta

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: