A FOGSÁG

Hogyan kapcsolódik egymáshoz Ézs 39:5-7 és Dán 1:1-2 szakasza?

Dániel nevének jelentése: „Isten a bírám”. A társaival együtt arra kényszerítették, hogy a leigázott Jeruzsálemből Babilon fővárosába menjenek gyalogszerrel. Dániel próféta könyve által bepillanthatunk, hogyan is élt a próféta Babilon és Perzsia királyi udvarában. Miután Babilonban három éves „oktatásban” részesült, köztisztviselőként és az uralkodó tanácsadójaként alkalmazták. Isten ereje által messze a foglyok átlagos státusza fölé emelkedett, így előkelő körökben lett misszionárius, két szuperhatalom idején is.

Dániel próféta könyve nem csak a próféciairodalom kincsestára. Olvasói megtudhatják, milyen kihívásokkal találkoztak az idegen kultúrában élő héberek abban a környezetben, amely nyilvánvalóan nem támogatta az Izrael Istenéhez való hűségüket, sőt időnként nyíltan ellenségesnek bizonyult. Csodálatos képet fest azokról a férfiakról is, akik megtanulták az igazság iránti elkötelezettségüket megélni a templom, a papság és az áldozatok nélkül is.

Mit tudhatunk meg Dán 1:8-13, 5:12, 6:4 és 9:3-19 verseiből Dániel jelleméről, ami miatt valóban kiemelkedő misszionárius lett?

„Olyannak kell lennie a világ szemében minden intézménynek, ami a hetednapi adventista nevet viseli, mint amilyen József volt Egyiptomban vagy Dániel és társai Babilonban. Isten gondviselése révén e férfiak fogságba kerültek, hogy a pogány népekhez elvigyék az igaz Isten ismeretét. Istent kellett képviselniük a világban. Nem alkudhattak meg semmilyen téren a bálványimádó országban, ahová elkerültek, hanem hűséggel meg kellett állniuk a hitükben, különös tisztelettel viselve az eget és a földet megteremtő Isten imádója nevet” (Ellen G. White: Testimonies for the Church. 8. köt. 153. o.).

Gondoljunk csak bele, milyen könnyű lett volna Dánielnek megalkudni, tekintettel az adott körülményekre! A példájából ítélve mennyire sántítanak a mi kifogásaink, ha valamilyen kérdésben engedünk az elveinkből?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 3. negyedév

Misszionáriusok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: