TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Századokkal azután, hogy Naámán gyógyult testtel és megtért lélekkel visszatért otthonába, a Megváltó utalt e szíriai csodálatos hitére. Tanulságul állította mindazok elé, akik vallják, hogy Istent szolgálják. »Sok leprás volt Izráelben Elizeus próféta idejében, de egyikük sem tisztult meg, csak a szír Naámán« (Lk 4:27). Isten sok izraeli bélpoklost hagyott betegen, mert hitetlenségük elzárta őket attól, ami javukat szolgálta volna. Isten úgy látta, hogy ez a pogány főember, aki hű ahhoz, amit helyesnek hisz, és érzi tehetetlenségét, méltóbb áldására, mint Izráel nyomorultjai, akik semmibe vették és lebecsülték Istentől kapott kiváltságaikat. Isten munkálkodik azokért, akik értékelik kegyelmi ajándékait, és felfogják a mennyből kapott világosságot” (Ellen G. White: Próféták és királyok. Budapest, 1995, Advent Kiadó, 158. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Az évek során sok vitát kavart, hogy mi is történt Naámán gyógyulása után. 2Kir 5:17-19 verseiben Naámán komoly hitvallomást tett: „a te szolgád többé égőáldozattal, vagy egyéb áldozattal nem áldozik idegen isteneknek, hanem csak az Úrnak” (17. vers). Viszont közvetlenül ezután még hozzáfűzte: „Ebben a dologban legyen az Úr kegyelmes a te szolgádnak, hogy mikor bemegy az én uram a Rimmon templomába, hogy ott imádkozzék, és ő az én kezemre támaszkodik, ha akkor én is meghajlok a Rimmon templomában: azt, hogy én meghajlok a Rimmon templomában, bocsássa meg az Úr a te szolgádnak ebben a dologban” (18. vers). Mi minden következik Elizeus válaszából? Mennyi türelmet és megértést kell a keresztény misszionáriusoknak gyakorolni az új megtérőkkel, főként, ha más vallási, kulturális háttérből jönnek?

2. Milyen gyorsan kellene az új hívőknek megérteni és átvenni a keresztény kultúrát? „A sareptai özvegy és a szíriai Naámán a rendelkezésére álló világosság szerint élt, ezért igazabbak voltak Isten választott népénél, mely elfordult tőle és kényelemért, világi méltóságért feláldozta szent alapelveit” (Ellen G. White: Az apostolok története. Budapest, 2001, Advent Kiadó, 274. o.).

3. Naámán gyógyulást és üdvösséget nyert a cselekedeteiből megnyilvánuló hite által. Beszélgessünk még a hit és a cselekedetek kapcsolatának egész kérdésköréről! Miért olyan fontos megérteni mindkettő meghatározó, ugyanakkor eltérő szerepét a megváltás tapasztalatában?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 3. negyedév

Misszionáriusok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: