A HIT MINTAKÉPE

Ábrahám aligha nevezhető tökéletesnek, mégis Isten embere volt, és a Biblia, sőt az Újszövetség is időről időre a hűség példaképeként állítja elénk, mint aki bemutatja, hogy mit jelent a hit általi megváltás (lásd 1Móz 15:6; Gal 3:6).

Mit tudhatunk meg Zsid 11:8-19 szakaszából Ábrahámról és a hitéről, ami különösen fontos mindazok számára, akik bármilyen minőségben Isten misszionáriusai kívánnak lenni?

Az Úr fel akarta használni Ábrahámot, előbb azonban rá kellett vennie, hogy maga mögött hagyja a múltat. Ez a tanulság legyen nyilvánvaló mindannyiunk számára, de főképpen azoknak, akiknek a múltja nem volt összhangban Isten akaratával és törvényével – vagyis ez mindenkire vonatkozik!

Az is figyelemreméltó, hogy Ábrahám elindult, „nem tudva, hova megy” (Zsid 11:8, ÚRK). A legtöbb misszionárius tudja, hová tart, legalábbis földrajzi értelemben. Más értelemben, amikor bármelyikünk is nagy lépést tesz előre hitben és egészen átadja a szívét Istennek, valójában nem tudja (legalábbis rövidtávon), hová is kerül majd (hosszú távon viszont egészen biztosak lehetünk benne). Ha tudnánk, nem kellene sok hit hozzá. Ebből következik, hogy a hit életének előfeltétele az, hogy nem tudunk dolgokat.

A másik lényeges elem itt, hogy Ábrahám „várta az alapokkal bíró várost, melynek tervezője és építője Isten” (10. vers). A teljes képet látta maga előtt. Tudta, hogy bármi is vár rá, akármilyen fáradság és küzdelem jön, végül megéri minden.

Tudta azt is, hogy nemcsak egy idegen az ígéret földjén, hanem az egyike az idegeneknek és vándoroknak a földön (lásd 13. vers). Távolról sem ez a világ és benne az életünk adja az egész történetet, még ha valóban drágának látjuk is jelenleg (hiszen csak ez a miénk most).

És természetesen az Ószövetségben az volt a legnagyobb példa a hitre, amikor Isten parancsára Ábrahám kész lett volna feláldozni a fiát a Mórija hegyén.

Hogyan tapasztaltuk már, mit jelent hittel elindulni? Milyen nehézségekkel szembesültünk? Milyen örömök értek? Mostani ismereteink birtokában mit tennénk másként?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 3. negyedév

Misszionáriusok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: