TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Krisztus testét enni és vérét inni annyit jelent, mint elfogadni Őt személyes Megváltónknak, hinni, hogy megbocsátja bűneinket, benne teljességre jutunk. Ha szeretetét szemléljük, abban lakozunk, abból iszunk, természetének részesévé válhatunk. Ami az étel a testnek, annak kell lennie Krisztusnak a lélek számára. Az étel nem segít rajtunk, csak ha megesszük és lényünk részévé válik. Így Krisztus sem érték számunkra, ha nem ismerjük el személyes Megváltónknak. Az elméleti tudás nem használ. Vele kell táplálkoznunk, be kell fogadnunk Őt szívünkbe, és így élete a mi életünkké válik. Hozzá kell idomulnunk szeretetéhez, kegyelméhez” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 2003, Advent Kiadó. 425. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Gondoljunk újra azokra a jelenetekre, amikor Jézus megtisztította a templomot! Ma miként bocsátja az ember áruba a hitét és a hűségét? Hogyan használható fel a vallás haszonszerzésre, presztízs vagy pozíció elnyerésére? Mit tehetünk, nehogy egyházként ebbe a csapdába essünk?

2. Alex Rosenberg, ateista író úgy véli, hogy a valóság és minden létező csupán anyagi vonatkozású. Vagyis szükségképpen mindent meg lehet magyarázni fizikai folyamatokkal, ill. csakis úgy. E folyamatok pedig természetesen tervezettség, célok, szándékok, Isten nélkül mennek végbe. „Mi a célja a világegyetemnek?” – teszi fel a kérdést. „Semmi. Milyen szándékok működnek a világegyetemben? Erre is ugyanaz a válasz: semmilyenek.” Ha pedig az univerzum értelmetlen és céltalan volta depresszióba taszítana, Rosenberg azt javasolja, hogy ne vedd komolyan! Miért? Mert érzelmeink – beleértve a lehangoltságot is – nem jelentenek mást, mint a neuronok és vegyi anyagok különleges elrendeződését, és mindebben ugyan mi komoly? Rosenberg azonban javasol egy megoldást azok számára, akiket elcsüggeszt az élet értelmetlensége. Mivel a depresszió csak a neuronok egyfajta elrendeződése, egyszerűen rendezzük át a neuronokat gyógyszerekkel. „Ha nem érzed jól magad másnap reggel vagy három hét múlva, válts át másikra! Általában három hét, mire a szerotonin beépíti az olyan nyugtatók hatóanyagait, mint pl. a Prozac. Ha az egyik nem használ, talán a másik majd fog.” A tudós válaszában az a megdöbbentő, hogy komolyan is gondolja: ha csüggedt vagy, szedj drogot! Hasonlítsuk össze ezt a világképet a Jézusba vetett hittel és mindazzal, amit értünk tett a kereszten! Miért jelenti az úrvacsora a Rosenberg és ateista szemlélete által bemutatott nihilizmus, értelmetlenség nyílt és határozott cáfolatát?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: