Jézus Jeruzsálemben

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: Zakariás 9:9; Máté 21:12-17; Lukács 19:28-40,

45-48; 20:9-26

„Ahogy közelebb ért, és látta a várost, megsiratta” (Lk 19:41, ÚRK).

Jézus Jeruzsálemben töltötte földi életének utolsó hetét. Milyen viharos események követték egymást azokban a napokban! A dicsőséges bevonulás, Jézus keserű könnyei a közönyös város miatt, a templom megtisztítása, az ellene szőtt, ármányos tervek, az utolsó vacsora pátosza és a Gecsemáné-kerti gyötrődés, csúfos elárultatása, a keresztre feszítés és végül a feltámadás. Sem azelőtt, sem azóta nem volt egyetlen város sem, ami ekkora történelmi fordulópontnak lett volna tanúja, hiszen itt dőlt el a jó és a gonosz közötti nagy küzdelem. Ám a kibontakozó dráma jelentőségét Jézuson kívül senki nem értette.

Jézus megfordult már Jeruzsálemben néhányszor az élete során. Máté, Márk, Lukács és János egyaránt feljegyezte, hogy felnőttként többször ellátogatott Jeruzsálembe, főként a páska ünnepe idején. Ismertek azok az esetek, amikor Jézus megjelent Jeruzsálemben: csecsemő korában elvitték szülei a templomba (Lk 2:22-28), tizenkét évesen vitatkozott az írástudókkal a templomban (41-50. versek), szolgálata kezdetén a kísértő felvitte a templom legmagasabb pontjára (Lk 4:9-13). Az evangéliumok íróinak figyelmét mégis inkább szolgálatának jeruzsálemi záró jelenetei kötötték le leginkább.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: