ISTEN ORSZÁGÁNAK JELLEGZETESSÉGEI – 1. RÉSZ

Az evangéliumokban rengeteg utalást találunk Isten országára vonatkozóan, amelyek mindegyike azt erősíti meg, hogy Jézus földre jöttével új rend vette kezdetét.

Mit állít Lk 11:2 az Isten országáról? Kié ez az ország, és ez miért olyan fontos?

Ha kimondjuk: Isten országa, azzal nemcsak elismerjük, ami egyértelmű, hanem megerősítjük, hogy itt nem csupán filozófiai tételről vagy etikai meghatározásról van szó. Nem egyszerűen szociális evangéliumot jelent, ami azt hirdeti, hogy adjunk kenyeret és vizet az éhezőknek vagy egyenlőséget és igaz-ságszolgáltatást a politikai üldözötteknek. Túlmutat minden humanitárius segítségen és erkölcsi jó cselekedeten, hiszen Isten mindenható tevékenységére összpontosít, amit a testté lett Fiú által végez, aki ennek a királyságnak az örömhírét hirdette élete és szolgálata során (Mt 4:23-25; Lk 4:42-44).

Ki alapította Isten országát? Mit tanít erről Lk 1:32-33? Mit hoz majd el végül?

Ez a szakasz kiemelkedően fontos két szempontból is: először, a Messiás, akit az ószövetségi időben vártak, nem más, mint Jézus, a „Magasságos Fia”; másodszor, az Ő királyságának soha nem lesz vége. Ez azt jelenti, hogy testet öltése, halála és feltámadása által Jézus végleg győzött a harcban, amit Sátán indított Isten uralma ellen, és megalapította Isten örökkévaló országát. „A világ felett a királyi uralom a mi Urunké és az ő Krisztusáé lett, aki örökkön-örökké uralkodni fog” (Jel 11:15, ÚRK). A Krisztus és Sátán közötti összecsapásban Ádám és Éva bukása után Sátán magának igényelte a győzelmet. Azonban küldetésével Jézus bizonyította Sátán állításainak hamis voltát, minden ponton legyőzte az ellenséget, és az egész világegyetemet biztosította arról, hogy Isten országa elérkezett.

Mit tehetünk azért, hogy életünk Isten országának valóságát tükrözze? Isten országa polgáraiként mennyiben kellene másképpen élnünk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: