A SZERETET MEGHATÁROZÁSA: AZ IRGALMAS SZAMARITÁNUS – 2. RÉSZ

„Az pedig igazolni akarván magát, monda Jézusnak: De ki az én felebarátom” (Lk 10:29)? Mivel az ifjú jól ismerte a zsidók törvényeit, bizonyára tudta a választ a saját kérdésére. 3Móz 19:18, ahol a második nagy parancsolat leírását találjuk, úgy határozza meg a „felabarát” fogalmát, hogy „néped fiai”, „népedhez tartozók”. Ezért Jézus ahelyett, hogy azonnali választ adott volna a kérdésére vagy teológiai vitába keveredett volna vele és az eset szemtanúival, inkább magasabb szintre emelte a beszélgetést.

Olvassuk el Lk 10:30-37 verseit! Melyek a történet kulcselemei? Mire tanítanak az emberekkel való bánásmóddal kapcsolatban?

Figyeljük meg, hogy Jézus azt mondta: „egy ember” (30. vers) a rablók kezébe esett. Miért nem határozta meg pontosan, melyik néphez tartozott és mi volt a társadalmi rangja? A történet mondanivalóját figyelembe véve miért számított ez?

A pap és a lévita látta a sebesültet, de elment mellette. Bármi volt is az indokuk arra, hogy nem segítettek, számunkra ott marad a kérdés: mit jelent az igazi vallás, és hogyan kell annak kifejezésre jutnia? 5Móz 10:12-13; Mik 6:8; Jak 1:27

A zsidók és szamaritánusok közötti kapcsolatot gyűlölet és ellenségeskedés jellemezte, és Jézus idejében a gyűlölködés, ha lehet, még jobban elmélyült (Lk 9:51-54; Jn 4:9). Mivel Jézus a szamaritánust tette a történet hősévé, még jobban kiemelte szavai lényegét a zsidók előtt.

Részletezte a szamaritánus szolgálatát: megszánta a szerencsétlen sebesültet, odament hozzá, bekötözte sebeit, majd olajjal és borral kezelte, elvitte egy fogadóba, előre fizetett az ellátásáért, és arra is ígéretet tett, hogy kiegyenlíti a további költségeket, amikor visszatér. A szamaritánus gondoskodása a valódi szeretet határtalan voltát mutatja be. Olyan emberért tette mindezt, aki valószínűleg zsidó volt, tehát bemutatta, hogy az igazi szeretet nem ismer határokat.

A pap és a lévita ezt kérdezte: Hogyan hat rám, ha megállok és segítek ennek az embernek? A szamaritánus viszont ezt a kérdést tette fel: Mi lesz ezzel az emberrel, ha nem segítek rajta? Mi a különbség a kétféle hozzáállás között?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: