VAK VOLTAM, LÁTOK MÁR!

Jézus küldetésnyilatkozata, amely szerint azért jött, hogy megkeresse és megtartsa, ami elveszett, a teljes körű szolgálatát fejezi ki. Azért jött, hogy az embereket meggyógyítsa és teljessé tegye, átalakítsa fizikai, mentális, lelki és szociális értelemben egyaránt. Lukács két példával szemlélteti, hogyan gyógyított meg Jézus egészen két összetört embert. Egyik fizikailag volt vak, a másik lelkileg. Mindkettő számkivetettként élt: az egyik koldus, a másik pedig vámszedő volt. Ám mindketten Krisztus megváltó küldetésének hírnökjelöltjei voltak, és egyikük sem állt olyan távol tőle, hogy szíve és karja ne érte volna el őket.

Olvassuk el Lk 18:35-43 verseit! Mit tanítanak az Istentől való teljes függésünkről? Vajon ki az közülünk, aki időnként nem kiáltott még fel: „Könyörülj rajtam”?

Márk Bartimeusnak nevezi a férfit (Mk 10:46), aki Jerikón kívül koldult. Testi fogyatékkal élt, a társadalom számkivetettjeként, nagyon szegényen, de hirtelen a menny csodája érintette: „Megmondák pedig néki, hogy a Názáretbeli Jézus megy el arra” (Lk 18:37). Hite feltört szívéből. „Dávidnak Fia, könyörülj rajtam!” (39. vers) – kiáltott fel. A hithez nincs szükség sem szemre, sem fülre, sem lábra vagy kézre, csak szívre, ami összekapcsolódik a világ Teremtőjével.

Olvassuk el Lk 19:1-10 verseit! Ebben a történetben ki volt a „vak”?

Zákeus esetét csak Lukács jegyzi fel. Ez az utolsó történet, ami megemlít egyet Jézus sok találkozása közül a számkivetettekkel. Krisztus küldetése, hogy megkeresse és megmentse azt, aki elveszett, nagyszerűen teljesedett a Zákeussal való találkozásában. Zákeus volt Jerikó fővámszedője, a város farizeusainak szemében pedig a fő bűnös. Milyen furcsa helyeket és módszereket használt Jézus ahhoz, hogy teljesítse küldetését! Egy fügefát látunk itt egy kíváncsi emberrel az ágai között, aki azt szerette volna tudni, ki ez a Jézus; és szerető Urunkat, aki megparancsolja neki, hogy jöjjön le, mert aznap nála kell ebédelnie. A legfontosabb pedig, hogy Jézusnak volt egy üzenete számára: „Ma lett üdvössége ennek a háznak” (Lk 19:9, ÚRK). Ám Zákeusnak előtte rendbe kellett tennie, amit elrontott (8. vers).

Nagyon könnyű mások hibáit és tévedéseit észrevenni, nem igaz? Viszont gyakran előfordul, hogy a sajátunkat illetően vakok maradunk! Milyen területeken kell szembenéznünk magunkkal, bűnbánatot tartanunk és győzni végre ott, ahol túl sokáig halogattuk a dolgokat?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: