ELVESZÍTETT LEHETŐSÉGEK

Jézus azért jött, hogy megkeresse és megtartsa, ami a bűn miatt elveszett, de senkit sem kényszerít az általa felajánlott üdvösség elfogadására. Az üdvösséget ingyen kapjuk, és mindenki számára egyformán elérhető, de az egyénnek el kell fogadnia az ajánlatot hittel. Ebből olyan élet következik, ami összhangban áll Isten akaratával. Ezt a tapasztalatot csakis addig szerezhetjük meg, amíg itt élünk a földön, további lehetőségeink nem lesznek.

Olvassuk el Lk 16:19-31 verseit, és gondoljuk át, mi a példázat fő üzenete!

Csupán Lukács jegyzi fel a példázatot, ami két komoly igazságot tanít az üdvösséggel kapcsolatban: a „ma” fontossága az üdvösség folyamatában, ill. hogy az üdvösség elfogadására a halál után már nem lesz több lehetőség.

Ma van az üdvösség napja. A példázat nem tanítja azt, hogy a gazdagságban mindenképpen van valami alapvetően rossz, a szegénység pedig elkerülhetetlenül erényes. Amit viszont biztosan tanít, az az, hogy a megváltást és a megváltottként való életet nem szabad kihagynunk addig, amíg itt élünk e földön. Gazdag vagy szegény, művelt vagy írástudatlan, hatalommal rendelkezik vagy anélkül él az ember, nincs második esély! Mindenki aszerint nyer vagy nem nyer üdvösséget és aszerint ítéltetik meg, hogy ma hogyan viszonyul Jézushoz. „Ímé itt a kellemetes idő, ímé itt az üdvösség napja” (2Kor 6:2). A példázat azt is tanítja, hogy az örök jutalomnak semmi köze az anyagi javak birtoklásához. A gazdag „bíborba és patyolatba öltözött, és mindennap nagy lakomát szerzett” (Lk 16:19, ÚRK), de az élet lényegét, magát Istent, figyelmen kívül hagyta. Aki Istent nem ismeri el, embertársát sem fogja sokra méltatni. A gazdag ember bűne nem gazdagságában volt, hanem abban, hogy Isten családja sokkal szélesebb körű, mint amit ő kész volt elfogadni.

A halál után már nincs második lehetőségünk az üdvösség elfogadására. A második kikerülhetetlen igazság, amit Jézus itt tanít, hogy a halál után nem lesz újabb esély az üdvözülésre. „…elvégzett dolog, hogy az emberek egyszer meghaljanak, azután az ítélet” (Zsid 9:27). A példázat következő lényeges pontja, hogy ebben az életben mindnyájan elegendő bizonyságot kapunk az Isten mellett vagy ellen meghozott tudatos döntéshez. Nagy ámítás minden olyan teológiai okfejtés, ami azt tanítja, hogy a halál után is van „második esély”.

Szívesen beszélünk arról, hogy mennyire szeret bennünket Isten, és mi mindent tett megváltásunkért. Milyen veszélyt rejt az, hogy Isten szeretetét és az általa felajánlott üdvösséget magától értetődőnek vesszük?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: