TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Aki naponként komoly imában fordul Istenhez segítségért, támogatásért és erőért, az nemes sugallatokat követ, az igazságot és kötelességét világosan felismeri. Eljárásában magasabb szempontokat követ; az igazságot pedig állandóan éhezi és szomjúhozza. Istennel való folytonos összeköttetésünk által másokra is szerteáraszthatjuk – a mindennapi érintkezés közben – azt a világosságot, békét és nyugalmat, amely szívünkben van. Imádság által nyert erőnket állandó törekvéssel kell egyesítenünk, hogy óvatosak és figyelmesek legyünk; ez alkalmassá tesz bennünket mindennapi munkánk végzésére és minden esetben békességünk megőrzője lesz” (Ellen G. White: Gondolatok a hegyibeszédről. Budapest, 1990, Advent Kiadó. 77. o.).

„Amikor Istent Atyánknak nevezzük, minden gyermekét testvérünknek tekintjük. Valamennyien az emberiség egy-egy részét képezzük és mindannyian egy család tagjai vagyunk. Foglaljuk imáinkba felebarátainkat csakúgy, mint önmagunkat, mert senki sem imádkozik helyesen, aki csak önmagára kér áldást” (i. m. 93. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Lukács nemcsak az evangéliumban, hanem mindkét művében összekapcsolja Jézus és a Szentlélek személyét. Senki sem olvashatja Az apostolok cselekedeteit anélkül, hogy észre ne venné, micsoda túláradó erővel volt jelen a Szentlélek a keresztény közösség életében, missziójában és szolgáiban. Csak Lukács jegyzi fel, amit Jézus feltámadása után meghagyott a tanítványainak, hogy maradjanak Jeruzsálemben, mígnem felruházza őket mennyei erővel, és azután elmehetnek a világ minden tájára a megfeszített és feltámadott Üdvözítő üzenetével. Lukács azzal kezdi Az apostolok cselekedeteit, hogy megismétli Jézus ígéretét a Szentlélekre vonatkozóan (ApCsel 1:7-8), majd leírást ad az ígéret teljesedéséről is pünkösdkor (2. fejezet). Ezek szerint mennyire van központi szerepe a Szentléleknek az egyház életében?

2. Milyen szempontból mondhatjuk, hogy az imával elismerjük Istentől való függőségünket? Olvassuk el Lk 18:9 versét! Milyen mély lelki problémára hívta fel Jézus a figyelmet az utána következő példázattal?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: