TOVÁBBI TANULSÁGOK AZ IMÁVAL KAPCSOLATBAN

Miután Jézus elmondta tanítványainak a mintaimát, az éjjel zörgető barát példázatával tanította őket a kitartó ima fontosságára (Lk 11:5-13). Majd később, szolgálatának végéhez közeledve arra emlékeztette követőit, hogy mennyire lényeges a bűnbánat és alázat az imában (Lk 18:9-14). Mindkét példázat azt mutatja, hogy az ima nem csupán vallási szokás, hanem segít kitartóan járni Atyánkkal, beszélni vele és a jelenlétében élni. Olvassuk el Lk 11:5-8 verseit! Jézus azért mondta el ezt a példázatot, hogy ezzel is bátorítson a kitartó imára. Az ima soha nem válhat rutinná. Legyen egy kapcsolat alapja, annak jele, hogy teljes mértékig, kitartóan és folyamatosan Istenre hagyatkozunk. Az ima a lélek lélegzetvétele; enélkül lelki értelemben halottak vagyunk. Jézus egy olyan szomszéd példáját hozza fel, aki egy ízben nem akar jó szomszéd lenni. A barátja sokáig hiába könyörög neki, hogy a későn jött vendége ellátására kenyeret kapjon, de végül csak beadja a derekát, enged a kitartó kérlelésnek és a folyamatos éjféli zörgetésnek. Mennyivel készségesebben válaszol Istenünk azoknak, akik kitartóak az imában! Állhatatosságunk nem Isten viszonyulását változtatja meg, hanem a mi bizalmunkat erősíti.

Lk 18:9-14 verseiben milyen alapvető tanulságot találunk az imával kapcsolatosan?

A farizeus azt várta Istentől, hogy fogadja el kegyes cselekedetei alapján. A vámszedő viszont Isten kegyelmében bízva és arra hivatkozva könyörgött elfogadásért. Isten nem annak alapján fogad el, hogy kik és milyenek vagyunk, hanem egyedül és kizárólag kegyelméből. Csak azok kaphatják meg kegyelmét, akik bűnbánattal, alázattal és megtört szívvel járulnak az Atyához.

„Az eredményes és győzelmes élet feltétele a szelídség és az alázatosság. A dicsőség koronája vár azokra, akik térdreborulnak a kereszt tövénél” (Ellen G. White: Próféták és királyok. Budapest, 1995, Advent Kiadó. 367. o.).

Aki nem ismeri az Urat, hajlamos másokhoz mérni magát, akik feltételezhetően még rosszabbak. Így győzi meg magát arról, hogy ő nem is olyan rossz. Miért veszélyes ez az önbecsapás? Mit számít az, ha mások rosszabbak nálunk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: